Libyske opprørere setter kursen vestover, amerikanske krigsskip er på vei til Middelhavet, i Saudi-Arabia fortsetter børsen å stupe og i Iran er demonstrasjonene i ferd med å blusse opp igjen.

- Den virkelige bekymringen er ytterligere spredning. Det er det som utgjør selve risikopremien i oljemarkedet.

Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB, tror urolighetene i Nord-Afrika og Midtøsten vil føre til ytterligere press på oljeprisen.

Etter en voldsom opptur i forrige uke holdt oljeprisen seg mellom 112 og 114 dollar fatet i begynnelsen av denne uken. Tirsdag kveld og onsdag morgen har imidlertid prisen beveget seg helt opp mot 116,50 dollar fatet.

- Jeg tror risikoen ligger på oppsiden, snarere enn at dette skal løse seg pent og pyntelig i løpet av kort tid, sier Schieldrop til DN.no.

Kutt i leveransene
SEB-analytikeren tror Libyas leder Muammar Gaddafi kommer til å bite seg fast i Tripoli, og at en stor del av den libyske oljeproduksjonen derfor kommer til å være utilgjengelig for markedet i tiden fremover.

- Vi tror også at dette kommer til å bre seg videre i Nord-Afrika og Midtøsten, sier Schieldrop.

- Oljeprisen biter
SEB-analytikeren peker på at den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 tirsdag kveld korrigerte kraftig ned i redsel for at en høyere oljepris skal sette en stopper for den økonomiske veksten.

- Vi ser nå at oljeprisen begynner å bite, og at en bredere risikoaversjon i markedet kommer til uttrykk i en lavere S&P 500 og en høyere gullpris, sier Schieldrop.

Les mer:
Gull er gull verdt
Kraftig børsfall i Asia
Oljeskrekk på Wall Street

Han tror den kraftige oppgangen tirsdag kan føre til en kortsiktig korreksjon i oljeprisen onsdag.

- Det er klart at vi kan få en korreksjon i oljeprisen i dag etter gårsdagens kraftige oppgang, spesielt hvis det ikke blir noen eskalering. Likevel tyder det meste på en videre tilspissing av situasjonen i Nord-Afrika og Midt-Østen, med risiko for høyere oljepris, sier Schieldrop.

Tror uroen sprer seg
I tillegg til Libya rettes nå oppmerksomheten mot andre oljeprodusenter som Algerie, Oman, Iran og Saudi-Arabia.

- Det som er felles for dem er at de har en ung befolkning som er utålmodige, samtidig som de har geriatriske og selvutnevnte ledere, sier Schieldrop.

Han tror derfor det er mer sannsynlig at uroen sprer seg ytterligere enn at den ikke gjør det. Selv om land som Saudi-Arabia bruker enorme summer på å forsøke å roe gemyttene.

- Det hjelper nok at de sprøyter penger over befolkningen, men jeg tror det er mange som er ivrige etter å få en endring, sier Schieldrop.

Frykt i Saudi-Arabia
Ifølge TDN Finans skriver Wall Street Journal onsdag at libyske opprørere nå er på vei vestover mot hovedstaden Tripoli.

I tillegg har USA beordret to krigsskip til Middelhavet med 1.200 marinesoldater

Tirsdag brøt iranske sikkerhetsstyrker opp en stor demonstrasjon i Teheran. Opposisjonen hadde på forhånd varslet en større, planlagt demonstrasjon.

Sikkerhetsstyrkene skjøt, ifølge en opposisjonell nettside, tirsdag med tåregass mot demonstranter som krevde løslatelse av opposisjonsledere. Tirsdag kveld ble det meldt om sammenstøt mellom sivile og sikkerhetsstyrker i Iran.

Børsen i Saudi-Arabia, som er den største og mest likvide i den arabiske regionen, opplevde igår sitt største fall siden november 2008 etter frykt for at uroen i andre land i regionen skal spre seg til landet.

Saudi Tadawul All-Share Index endte til slutt ned 6,8 prosent tirsdag. I dag fortsetter nedturen og så langt er indeksen ned rundt fire prosent. Indeksen har nå falt 13 dager på rad.

Les mer: Saudi-Arabia skjelver (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.