10.955 personer sto før jul uten arbeid i Rogaland, fylket med høyest ledighet i Norge akkurat nå med 4,3 prosent av arbeidsstyrken uten jobb. Ledigheten har på ett år økt med 82 prosent, ifølge Nav.

Siden august 2014 har rundt 28.000 norske oljejobber gått tapt: Nå har 28.000 norske oljejobber forsvunnet

- Dessverre vil det bare bli verre og verre. Hadde jeg vært jobbsøker i dag, så ville jeg ofret veldig mye tid på å finne meg en jobb innen de neste par månedene. Etter det vil det være enda flere jobbsøkere der ute, sier eier og partner Erik Falk Hansen i OG-S, som står bak omstillingsprogrammet DUJSK.

- Nå er sjansen der

Mange oljearbeidere har nå gått arbeidsledige i ett år eller mer. Men det finnes håp, understreker hodejegeren.

- Nå er sjansen der. Det er fortsatt stillinger ute og fortsatt mange innenfor «olja» som får seg ny jobb. Jeg ser at de som klarer å tenke litt nytt, by på seg selv og virkelig er «uten i feltet» som regel kommer i jobb etterhvert. Samtidig har de også en meningsfull hverdag, sier han.

Siden oljekrisen har rammet så mange, er det nå utrolig mange dyktige folk uten jobb. Det gjør situasjonen spesiell, understreker Erik Falk Hansen.

- Nå handler det om å være den beste jobbsøkeren og ikke nødvendigvis den beste kandidaten. Arbeidsgivere med ledige stillinger har enormt mange flinke folk å velge mellom. Da må man bare jobbe enda hardere for å lykkes, sier han.

Igår skrev DN om Lidvar Espeseth (36), som har vært arbeidsledig i 15 måneder og søkt på rundt 100 jobber - men nekter å gi opp.

Les saken her: - Jeg har møtt veggen «light»

En slik holdning er helt nødvendig for å holde motet oppe, ifølge Falk Hansen.

Og han understreker da også at sjansene er like gode for å få jobb selv om du ble arbeidsledig igår eller for ett år siden, så lenge du står på knallhardt med jobbsøkingen.

Ny forskning viser at det kan være svært belastende å bli nedbemannet: Jobbtap rammer menn mye hardere dnPlus

Erik Falk Hansen tror mange får et sjokk når de ser hvor tøft marked de møter - og hvor mange kandidater de må konkurrere mot i kampen om ny jobb.

- Og som jeg sa tidligere: Denne situasjonen vil ikke bli noe bedre. Det blir bare flere og flere ledige med svært gode cv-er, sier han.

Her er hans beste tips til dagens jobbsøkere:

* Få minst to referanser fra tidligere arbeidsgivere knyttet opp til din Linkedin-profil. Da bekrefter du (dersom noen var i tvil) at du ikke mistet jobben på grunn av annet enn markedssituasjonen.

* Skriv navn og kontakt på referanser fra siste arbeidsgiver (minst to) i cv-en din i motsetning til å skrive «referanser oppgis ved forespørsel». Igjen bekrefter du at du har gjort en god jobb, men at markedssituasjonen har skylden.

* Behandle alle andre jobbsøkere innenfor ditt felt som konkurrenter. Så tøft har markedet blitt.

* Ikke vær for avhengig av stillingsportaler som Finn og Nav. Langt fra alle stillinger havner her.

* Bruk sosiale medier aktivt. Både Linkedin, Facebook og Twitter er gode kanaler for å finne jobb.

- Let utenfor «olja»

Tim Rosenkilde, som er daglig leder i karriere- og outplacementselskapet Arbeidslivsressurs Norge, råder oppsagte oljearbeidere til å se etter jobb utenfor oljebransjen.

- For at du skal få deg jobb kjapt, bør du utvide søket ditt. Se etter bransjer som er i vekst i disse dager, sier han.

Tim Rosenkilde.
Tim Rosenkilde. (Foto: Egil Smalberget)
 

Cv-en og søknaden din bør også skrives om, slik at den appellerer til andre bransjer enn oljebransjen, påpeker Rosenkilde.

- Bytt ut ord og faguttrykk som beskriver kompetanser innen oljebransjen med tilsvarende som er mer relevante for den bransjen du søker. Du vil fort se at kompetanser som du trodde bare ville være relevant for bransjen du kommer fra, også kan være attraktive kompetanser i andre bransjer, sier han.

Men du må være klar og tydelig på hvem du er, hva du kan og hva du søker etter, understreker han.

- Dersom du forteller at du kan være interessert i å jobbe med det meste, vil du være utydelig på hva du faktisk passer til. Du tar feil om du tror at du øker sjansene for jobb ved å være bred i jobbsøkene dine.

I tillegg har Rosenkilde tre klare råd for å korte ned jobbjakten: Kontakt hodejegere direkte, husk at vikariater kan være et godt alternativ til fast stilling i tider med mange jobbsøkere og få jobber - og vær åpen for å flytte dit jobbene er.

 

- I tider som dette at man blir satt på prøve
Det blir litt roping ved meglerbordet, erkjenner aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets.
00:57
Publisert:
 

Les også:

Børshjelp i vente dnPlus

Investorlegende advarer: Kollaps i Europa, hard landing i Kina og krise i Russland

Helge Lund ett skritt nærmere 400 millioner  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.