- Tallene er svake, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

Produksjonen i norsk industri gikk kraftig ned med 2,1 prosent fra april til mai 2015, viser sesongjusterte tall publisert av Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast)
På forhånd var det ventet en vekst på 0,2 prosent.

Oljerelatert

Det største bidraget til nedgangen kommer fra bygging av skip og oljeplattformer, ifølge SSB. I tillegg var det en klar nedgang innenfor trelast og trevareindustri, samt dataindustri og elektrisk utstyrsindustri i denne perioden. Imidlertid økte produksjonen innenfor gummi, plast og mineralsk industri.

- Det er en oljerelatert svakhet i industrien. Det som er oljerelatert har falt kraftig siden årsslutt ifjor. Det skyldes lavere oljeinvesteringer, det er helt opplagt. Det er ikke uventet, men det er en kraftig nedgang denne måneden. Sterkere enn ventet, sier Bruce.

Hardest rammet

Etter mange år med sterk vekst i norsk industriproduksjon stoppet oppgangen opp i 2014 og i 2015 har den vist seg å gå noe ned.

Ifølge Bruce må vi være forberedt på fall industriproduksjonen også fremover. Tallene kan variere betydelig fra måned til måned, så det er ikke sikkert fallet vil bli like stort som i mai.

- Men at industriprouksjonen skal falle videre, det tror jeg. Det er den delen av norsk næringsliv som blir hardest rammet av nedturen i oljenæringen. Særlig fallet i investeringene vil ramme deler av norsk industri hardt. Det at det går bedre i noen næringer på grunn av svakere krone, det tror jeg ikke greier å kompensere, understreker han.

Rentekutt

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener industritallene støtter opp argumentet for enda et rentekutt fra Norges Bank.

- Dagens statistikk var svak. Selv om månedstallene er svært volatile og må tolkes med varsomhet, gir de støtte til vår forventning om et rentekutt i høst. Vi tror kuttet kommer i november, men det er en risiko for at det kommer allerede på neste møte, i september, skriver Haugland i en oppdatering fra meglerhuset tirsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Oljeprisene svakt opp etter betydelig fall

6.000 ansatte må gå fra oljeservicegigant

- Må tilbake til midten av mars for å finne lignende nivåer

Se DNTV: Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas

Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Kommer til å forlate landet om det ikke dukker opp noe snart.
02:46
Publisert: