Stavanger: Sandnes Sparebank skulle ekspandere stort i 2008. Nå er staben halvert, og overflødige lokaler er umulige å leie ut.

Regnet kommer skrått inn fra siden foran en halvtom bank­bygning på Forus. Banksjef Svein Ivar Førland disponerer 8000 kvadratmeter her han gjerne vil bli kvitt.

Det går ikke knirkefritt. Onsdag ble banken tvunget til å ta en tapsavsetning på 52 millioner kroner knyttet til lokalene. Det representerer omtrent et kvartalsoverskudd for banken.

– Egentlig er det nå vi ser at vi får et vanskelig marked mot oss. Noen lokaler er blitt tomme i første kvartal i år, og det er vanskelig å fylle dem, sier Førland.

Det gjør ikke saken bedre at banken skal flytte til et nytt signalbygg i Sandnes sentrum.

– Dette bygget flytter vi fra i midten av 2016. Å få leid det ut slik markedet ser ut nå, vil være veldig krevende.

Bråstans

Stemningen var annerledes før finanskrisen. I 2008 skulle banken ekspandere stort, og skaffet seg blant annet en avdeling med 30 ansatte i Oslo. Banken skaffet seg 9500 kvadratmeter næringsareal på Forus. Nå er det to ansatte igjen i Oslo. Totalt er staben slanket fra 240 personer til 135. Banken skal nå klare seg med 4000 kvadratmeter i Sandnes.

– Det er lett å være etterpåklok. Nå er det markedet som kommer imot oss. Slik markedet var for ett og et halvt år siden, hadde det vært greit å få fremleid de ledige lokalene, sier Førland.

Han mener det er oljepris­halveringen som har ført til en bråstans i næringseiendoms­markedet i Stavanger-regionen.

– Er det ikke ekstravagant å flytte inn i et nytt signalbygg nå?

– På to års sikt kan du si det, men på lang sikt er det rett å flytte til Sandnes. Da vil vi kun ha dette bygget, og det kan tilpasses størrelsen vi er i, sier Førland.

Det er ikke bare oljemarkedet som har endret seg for Sandnes Sparebank. I mars ble også tidligere styreleder Eimund Nygaard byttet ut med tidligere sjef for Skagen Fondene, Harald Espedal. Selv benekter Espedal at han har satt igang en lofts­rydning i banken.

– Jeg har ikke det. Avsetningen var en normal ting å gjøre, ut fra den situasjonen markedet er i, sier Espedal.

- Vet aldri hva som skjuler seg i en bank

For 2014 rapporterte banken en egenkapitalavkastning på magre 6,2 prosent etter skatt – på bunn i bank-Norge. Ifjor høst prøvde naboen SR-Bank seg på et oppkjøpstilbud, men frieriet ble avvist av styret. Espedal vil ikke anslå hva egenkapital­avkastningen blir i år, men sier såpass:

– Vi har ambisjoner om å øke inntjeningen, det har vi.

Analysesjef Karl-Johan Molnes i meglerhuset Norne mener resultatvarselet onsdag neppe er dramatisk for sparebanken. Han viser til at det kommer tidlig på året, og at det knapt er en bombe at nærings­eiendomsmarkedet er svakt i oljebyen og nærområdet.

– Du vet aldri hva som skjuler seg i en bank, sier han.

– De avskrivningene som en bank tar, er aldri farlige.

 

Les også:  Resultatvarsel fra Sandnes Sparebank

 

- Mulig tapsbombe i Stavanger
 

Les hele avisen

 

Se DNtv: - Vi har ikke nådd bunnen ennå

- Vi har ikke nådd bunnen ennå
Ingen lyspunkter i sikte før 2018, spår sjefen for Norsk Industri.
01:54
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.