Nye anslag fra oljeselskapene viser at investeringene på norsk sokkel vil falle også til neste år. Det vil i så fall bli tredje året på rad med nedgang etter at oljeinvesteringene nådde et rekordhøyt nivå i 2014.

- Så langt er det et kraftig negativt sjokk som har truffet økonomien, konstaterer sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Oljeselskapene har redusert sine investeringer i en periode som har vært preget av oljeprisfall og stor oppmerksomhet rundt kostnadsreduksjoner.

Nullvekst

Oljekuttene har slått rett inn i norsk økonomi.

- Det er hovedgrunnen til at det er nullvekst i økonomien for øyeblikket, sier Bruce.

For oljeindustrien og oljerelatert industri på fastlandet har de siste årenes aktivitetsnedgang ført til krise. En krise som er blitt forsøkt dempet med både kraftige kutt i renten og med økt pengebruk over statsbudsjettet.

Investeringsanslagene for neste år viser imidlertid at oljesmellen langt fra er over - og at det kan være behov for ytterligere tiltak.

- Vi trenger et rentekutt til. Det kommer til å være negative bidrag for oljeinvesteringene fremover, sier sjefanalytikeren.

Kunne vært verre

Men anslagene for neste år tyder i det minste på at fallet i oljeinvesteringene bremser litt opp.

- Vi ser at oljesmellen avtar i kraft. Vi har kommet ned på et lavere nivå, og det kan godt være at vi flater ut i tiden som kommer.

Samtidig understreker Bruce at oljenedturen tross alt kunne gitt langt verre utslag enn vi har sett så langt.

- Det som er bra er at økonomien utenom de oljetunge sektorene vokser med i underkant av to prosent. Det er andre ting som bidrar positivt og som gjør at det tross alt ikke blir verre. For i oljeservice og i verkstedsindustrien faller produksjonen som en stein for øyeblikket.

- Men det har ikke vært noen store smitteeffekter. Det har vært positive bidrag som gjør at det går bedre andre steder; svak krone, lav rente og bra vekst i offentlig etterspørsel, sier Bruce.

I tråd med forventningene

I 2014 nådde investeringene en topp på 220 milliarder kroner. Ifjor falt investeringene 11 prosent. Ifølge anslagene gitt i tellingen som ble lagt frem torsdag er investeringene ventet å falle med rundt 15 prosent i år og rundt åtte prosent neste år.

Bruce mener tallene i stor grad er i tråd med meglerhusets forventninger.

DNB Markets peker på at tallene kom inn litt svakere enn ventet og minner samtidig om at anslagene kan bli ytterligere nedjustert.

- Men bekrefter i all hovedsak at oljeinvesteringene skal falle i år og til neste år. Det gir neppe grunnlag for vesentlig revisjoner i Norges Banks anslag, dog er det en liten nedsiderisiko. De første tellingene bruker å undervurdere investeringene det kommende året. Slik har det ikke vært de siste årene og vi tror ikke det er tilfellet denne gangen heller, konstaterer makroøkonomene Jeanette Strøm Fjære og Kyrre Aamdal i en oppdatering fra DNB Markets. 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Seadrill slo forventningene  

Asia i dag: Alibaba under etterforskning

Disney stanser seddelpressen

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:
 

Hør nyeste utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.