LILLESTRØM/OSLO. Nye anslag fra SSB viser at oljesmellen vil sende arbeidsledigheten til ny topp i 2016.

Nedturen er et naturlig samtaleemne på shippingmessen Nor-Shipping denne uken. Da Norsk Olje og Gass-direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen gjestet konferansen var han opptatt av å understreke at oljealderen på ingen måte er over - og at det skal investeres mye i mange år fremover.

Schjøtt-Pedersen mener en del oppsigelser derfor kunne vært unngått med et annet regelverk for å permittere ansatte.

- Vi er alle sammen veldig bekymret med tanke på dem som mister arbeidsplassen sin. Nå er det blant annet viktig at permitteringsregelverket endres, mener oljelobbylisten.

Han hevder praktiseringen av dagens regelverk gjør ordningen for dyr

Får støtte

I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2015 foreslo Regjeringen en reversering av permitteringsreglene slik at bedriftene skal betale for 10 og ikke 20 dagers permittering og at permitteringsperioden øker fra 26 til 30 uker.

Det tas imidlertid ikke hensyn til offshorearbeidernes turnus, med en intensiv arbeidsperiode som etterfølges av avspasering, påpeker Schjøtt-Pedersen.

Nå ber han Regjeringen vurdere tilpasninger som tar utgangspunkt i arbeidsdager og ikke kalenderdager

-  Bare slik vil de som er ansatt i turnus i oljevirksomheten behandles som andre grupper, mener han.

Nestleder i LO-forbundet Industri Energi, Frode Alfheim, støtter arbeidsgiverorganisasjonen. I slutten av april skrev forbundene et felles brev til til Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

- I den situasjonen vi er i nå, er det bedre at arbeidsgiveren velger å permittere enn å si opp, sier Alfheim til DN.

Nye anslag

I 2014 var det rundt 330.000 ansatte i petroleumsrelatert virksomhet, anslår Norsk olje og gass. Så langt har nedturen kostet omtrent 15.000 arbeidsplasser, viser en oversikt fra DNB Markets.

Schjøtt-Pedersen vil ikke spekulere på hvor mange oljejobber som nå er i faresonen.

- Det får andre gjøre, men det ikke tvil om at vi  må redusere kostnadene i olje- og gassvirksomheten for å kunne konkurrere i fremtiden, sier han.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Norede Markets tror ledigheten skal øke med minst 10.000 personer i løpet av året.

- Det vil betyr opptil 130.000 ledige på slutten av året, noe som er en ganske dramatisk oppgang. En del av de som blir sagt opp i oljerelaterte bransjer vil riktignok finne annet arbeid, sier Bruce.

Her kan du lese alle artiklene fra Nor-Shipping 2015

- Dette er jo en historisk veldig hyggelig aften
Onsdag kveld samles offshore- og shippingeliten til shippingavisen TradeWinds kveldsbegivenhet på Nor-Shipping.
01:21
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.