1.500 medarbeidere i brønnteknologiselskapet National Oilwell Varco Norway (NOV) mister jobben i løpet av året. Av dem er 900 fast ansatte, opplyser selskapet, ifølge NTB.

- Bakgrunnen for nedbemanningen er de store endringene i markedssituasjonen i vår bransje det siste året, med reduserte investeringer og redusert salg av nytt utstyr. Den usikre markedssituasjonen fører også til at vi i dag ikke kan si hvor omfattende nedbemanningsprosessen vil bli på litt lengre sikt, heter det i en pressemelding.

Oljeserviceselskapet har 5000 ansatte i Norge, og varslet i april å ville gjennomføre nedbemanninger i kjølvannet av oljebremsen.

Da hadde administrerende direktør Tor Henning Ramfjord siden nyttår ved flere anledninger sagt at selskapet ikke har noen konkrete planer om nedbemanning.

Tor Henning Ramfjord, NOV-sjef i Norge. Foto: Tomm W. Christiansen
Tor Henning Ramfjord, NOV-sjef i Norge. Foto: Tomm W. Christiansen (Foto: Dagens Næringsliv)

- Nå har det gått noen uker og vi har kjørt en omfattende prosess for å få et overblikk. På kort sikt ser vi ingen lyspunkter. Vi fikk en kontrakt for leveranser til Johan Sverdrup-plattformen, men den er langtfra nok til å holde 5000 ansatte i arbeid, sa Ramfjord til DN i april.

Bakteppet var et "betydelig misforhold mellom ordreinngang og produksjonskapasitet", ifølge toppsjefen.

National Oilwell Varco er en av sørlandets største arbeidsgivere, der rundt 3000 personer er ansatt. Selskapet har også virksomhet i Stavanger (Hitec), Asker (Procon), Tønsberg og Trondheim. National Oilwell Varco er også den største arbeidsgiveren i Molde-traktene med 450 ansatte fordelt på Molde og Hjelset.

Den norske virksomheten er tuftet på en av riggnestor og Kristiansand-baserte Bjarne Skeies virksomheter (Hydralift) som ble kjøpt opp av den amerikanske oljeservicegiganten i 2002.

- Det er selvfølgelig dramatisk for alle. Det er dramatisk for toppledelsen og dramatisk for meg selv, sier Ramfjord i et TV-intervju på TV2 Nyhetskanalen onsdag.

Han ser ingen lysning på kort sikt.

- Vi er i samme båt, det er tørke her inne, sier NOV-sjefen.

På oljeservicekonferansen Subsea Valley i april forberedte teknologidirektør Hege Kverneland i National Oilwell seg også på tøffere tider.

- Jeg krysser fingrer, armer og bein for at oljeprisen kommer opp igjen til et akseptabelt nivå før det blir ordentlig vondt, sa Kverneland til DN i april.

Les også:
Nordeas toppsjef henger i en tynn tråd
Kutter 250 ansatte i Transocean
90 ansatte må gå i Kongsberg Oil & Gas Technologies  

Økonom: Denne gruppen merker oljesmellen mest
Statoil varsler ytterligere kutt fra 2017  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: - Vi har ikke nådd bunnen ennå

- Vi har ikke nådd bunnen ennå
Ingen lyspunkter i sikte før 2018, spår sjefen for Norsk Industri.
01:54
Publisert: