Statoil bekrefter tirsdag morgen bemanningskutt på 1.100 til 1.500 faste ansatte innen utgangen av 2016. Selskapet vil også redusere antall konsulenter med ytterligere 525.

Det vil si at inntil 2.000 ansatte må gå innen utgangen av neste år, slik DN skrev fredag. Det er teknisk personell i Statoil som nå får smellen. Rundt 12.000 ingeniører jobber i selskapet.

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken legger ikke skjul på at mange vil ha utfordringer med å finne ny jobb. Samtidig er det de nyutdannede som først og fremst får merke oljesmellen på kroppen, mener han.

Årsaken er at de som går ut i pensjon ikke blir erstattet av ny arbeidskraft.

- Naturlig avgang

- De skal jo bruke naturlig avgang i dette, og da får vi i grunn en annen mekanisme inn: Problemene blir størst for dem som hadde ellers ville kommet inn. Dette er veldig typisk nordisk næringsliv i nedgangskonjunktur - der det skal være humant, sier Mork og utdyper:

- De som får de tøffeste beskjedene, er de som kommer rett fra skolebenken og søker på jobber.

- Flere nyutdannede uten jobb med andre ord?

- Ja, det er nok heller den veien det går. Ettersom det her kan være nyutdannede ingeniørene det dreier seg, må noen orientere seg i andre retninger enn de hadde sett for seg. Det kan også bety at de ikke får så godt betalte jobber som de hadde sett for seg, sier Mork.

Venter på Norges Bank

For dem som blir nedbemannet, understreker seniorøkonomen at det ikke blir noen «enkel sak» å finne ny jobb.

- Når flere mister jobben i en nedgangskonjunktur - slik vi har nå - er det generelt er tøft. Det betyr imidlertid ikke at alle blir gående ledig, sier han.

- Bør myndighetene komme på banen med tiltak?

- Nå synes jeg vi først skal gi Norges Bank muligheten til å agere som førstelinjeforsvar. Det får vi svar på under torsdagens rentemøte, svarer Mork.

- Må være villige til å flytte

Også sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener det finnes jobber til mange av ingeniørene som nå må forlate Statoil.

- Det er mange ledige stillinger, og jeg ser derfor ikke så svart på det. Riktignok må de kanskje være villige til å flytte litt på seg, sier han.

I «oljefylket» Rogaland har ledigheten nesten doblet seg siden mai i fjor, viser tall fra NAV. Arbeidsledigheten stiger særlig blant ingeniører fra petroleumsbransjen.

Nordea Markets venter en liten oppgang i den totale ledigheten i Norge, men Juel understreker at nivået fremdeles er lavt i Norge.

- Bedringen vi har hatt i konkurransekraften, gjennom kronekurs og ved en mer moderat lønnsvekst, gjør det lettere for andre næringer å ekspandere. Det er også bedre tider i Europa, som er våre største eksportmarked, påpeker han.

Heller ikke Juel ser behov for tiltak i dag.

- Ikke utover at man skal ha et aktivt apparat for å hjelpe folk raskt over i ny jobb, sier han.

LES MER OM #OLJESMELLEN

- Det blir en trang sommer  

De mørke spådommene for norsk økonomi slår inn i feriebudsjettet  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNtv: - Ikke farlig å gå arbeidsledig
- Ikke farlig å gå arbeidsledig
Hodejegernes beste råd til hva du bør gjøre - og ikke gjøre -når du er på jobbjakt.
04:13
Publisert:

Slik merker topplederne oljesmellen
Slik merker topplederne oljesmellen
- Når vi ser fremover, ser vi lavt aktivitetsnivå, sier daglig leder Walter Qvam i Kongsberggruppen.
02:57
Publisert: