Oljesmellen med halverte oljepriser har mange konsekvenser.

At titusener av oljearbeidere verden rundt har mistet jobbene sine det siste året er en av de mest kjente konsekvensene. Bare i Texas i USA er antallet arbeidsledige innen energibransjen mer enn fordoblet det siste året til rundt 110.000 personer, ifølge The Texas Workforce Commission.

Men mindre kjent er nok at oljenedturen har sendt tidligere oljeansatte i USA ut på en kriminell løpebane. Tyverier innnen oljebransjen i USA har nemlig økt ettersom stadig flere oljearbeidere blir kastet ut i arbeidsledighet, skriver Bloomberg News.

- Det er dessverre arbeidsledige oljearbeidere som tyr til tyverivirksomhet, sier administrerende direktør John Chamberlain i Energy Security Council (ESC) til nyhetsbyrået.

Ubevoktet

Det er blant annet registrert økt tyveri av alt fra dyrt oljemaskineri, kobberkabler som kan smeltes om, bor som kan videreselges for tusenvis av dollar til råolje som blir sugd opp fra forlatte brønner. Årlig stjeles det for milliardbeløp i dollar ifølge ESC.

En av årsakene til at det stjeles mer er at det rett og slett er blitt mindre risikofylt siden sikkerhetsvakter som ble ansatt i oppgangstider også mister jobbene, noe som innebærer at oljeinstallasjoner og områder etterlates ubevoktet.

Mange av tyveriene begås av insidere i bransjen.

- En gjennomsnittlig person vil ikke kjenne verdien av en borekrone, et stykke av en slange eller gassmåler. Det er som å bryte seg inn i en gullsmedforretning; med mindre du vet hva som er verdifullt vet du ikke hva du skal stjele, sier ESC-sjef John Chamberlain til Bloomberg News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Glad for oljesmellen
 

- Det har vært en tøff periode  

- 50 dollar er ikke levedyktig, heller ikke 70 dollar