I den tidligere Tandberg-fabrikken på Notodden, mange mil fra havet, produserer Environtec avanserte undervannsroboter (rov) som høytrykksvasker skipsskrog i havner over hele verden for giganter som Maersk, Chevron og Shell.

– Det er egentlig mot all fornuft. Det er som å produsere fiskeskøyter på Hardangervidda, sier gründer og eneeier Robert Andersen (51).

Girer opp

Men Andersen har lang erfaring fra nettopp denne nisjen. Først som medeier i Sperre as på Notodden, som fortsatt produserer rov-er, deretter fra skipsvaskeselskapet CleanHull, som ble solgt til Umoe før han startet på ny med Environtec i 2010. Selskapet er på sølvplass på årets gaselleliste i Telemark.

– Vi har blant annet levert til havnene i Singapore, i den arabiske gulf og til Rotterdam. Frem til nå har vi produsert to til fire maskiner i året, men etterspørselen har økt kraftig og vi girer nå opp for å kunne levere ti årlig, sier han.

Robotene selges til storkonsernet GAC EnvironHull med hovedkontor i Dubai, der Andersen er ansatt som teknisk direktør. GAC, Gulf Agency Company, ble etablert av svenske Bengt Lindwall i Kuwait i 1956 og har over 9000 ansatte på 300 kontorer i 50 land.

– Et rengjort skip reduserer drivstofforbruket med minst fem prosent. Og denne miljøvennlige og hydraulikkdrevne roboten vasker et stort containerskip på åtte–ti timer, sier Andersen, som også ser andre bruksområder.

– Vi leverer trolig den første maskinen til vask av lukkede oppdrettsmerder neste år. Jeg er ikke i tvil om at det blir et kjempemarked. Dette vil tvinge seg frem. Lukket produksjon av oppdrettslaks kommer til å bli standard, fordi næringen umulig vil få lov til å fortsette som i dag, sier han.

«Folk er blitt bortskjemte»

For Environtec betyr oljesmellen at det er lettere å få tak i flinke folk.

– Oljesektoren har ødelagt mye for norsk næringsliv. Folk er blitt bortskjemte med lønninger hinsides det bærekraftige. Det har vi blant annet sett på Kongsberg. Folk har jo fått jobb rett etter ingeniørskolen bare fordi de kan stave navnet sitt. Det har vært en sovepute for AS Norge. Så det vi ser nå er bare sunt, sier Andersen.

– Og hvor stort skal Environtec bli?

– Jeg tror vi kan bli så store som vi bare vil. Men det store spørsmålet er jo om det vil gjøre meg mer lykkelig om vi blir store. Jeg tror ikke det. Jeg vil snarere hevde at jo større du blir, desto mindre lykkelig blir gründeren. Vi er syv–åtte i dag og blir vel rundt 20 etterhvert. Men noe særlig større tror jeg ikke vi skal bli, sier han.

Environtec på Notodden
Vasker 1000 kvm i timen
01:06
Publisert:

– Så kan det selvfølgelig være at jeg seksjonerer selskapet etterhvert. i så fall beholder jeg full kontroll over patenter og rettigheter i et holdingselskap og eventuelt får inn eksterne eiere i datterselskaper som selger til shipping, oppdrett og eventuelt offshore. Men jeg får se det litt an. Det som i alle fall er ganske sikkert, er at jeg også om ti år kommer til å jobbe 16–17 timer syv dager i uken.

– Hva med ferie?

– Spør min kone.

– Javel ...

– Hun vil bekrefte at jeg ikke har hatt ferie på mange år.

 

Les også:

Minst 400 Statoil-ansatte mister jobben i Norge  

Studenter og ansatte ved Westerdals ACT krever at salgssummen tilbakebetales

Dollaren ble 12 øre dyrere i løpet av sekunder

 

Les hele avisen

Se video: Her er Audis ladbare luksussuv

Her er Audis ladbare luksussuv
Audi Q7 e-tron har en elektrisk rekkevidde som faktisk gjør en forskjell.
00:40
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.