Oslo Børs stupte videre tirsdag. Hovedindeksen var på det verste, rundt klokken 15, ned over ni prosent til under 322 poeng. Det er det svakeste nivået siden desember 2005.

– Stemningen har vært kritisk. Det har vært en hektisk dag med høy aktivitet, selv om dårlige dager normalt er preget av en deprimert, rolig stemning, sier aksjesjef Paal Karstensen i DnB Nor Markets.

Magefølelsen hans sier Oslo Børs går opp igjen i morgen, men det avhenger mye av rentemøtet i USA i kveld norsk tid.

Les også: Ekstremspenning i kveld

Indeksene hentet seg litt opp etter at den amerikanske sentralbanken, Fed, besluttet å pøse 50 milliarder dollar inn i kredittmarkedet. De amerikanske børsene snudde også opp noe etter åpningen tirsdag og det ga Oslo Børs et løft på ettermiddagen. Golden Ocean og Marine Harvest var blant aksjene som trakk opp.

Oslo Børs hovedindeks endte ned 5,78 prosent til 333,58 poeng.

Les om dagens få vinnere: Aksjene du skulle hatt i dag

Følg utviklingen på Oslo Børs på DN Finans !

Meglersjef Fredrik Cappelen i SEB Enskilda mener frykten for ytterligere fall gjorde at mange valgte å selge.

- Dette er nok preget av frykt for ytterligere fall, men også at man har interne stoploss, sier Cappelen til DN.no.

- Norge er vurdert som en råvarebørs. Når oljeprisen faller så dramatsik som den har gjort den senere tid, så er utlendingenes syn på olje- og oljerelaterte aksjer og råvarer generelt et helt annet enn det vi har sett de senere år. I frykt for at det skal falle videre velger man å selge, sier meglersjefen.

- Interbankmarkedet fungerer ikke
Han mener investorene valgte å se bort fra at oljerelaterte selskaper, som for eksempel drilling-selskaper, kan ha lange kontrakter.

- Man ser ikke forskjell på selskapene og velger å selge aksjen, sier Cappelen.

- Det er også veldig mye usikkerhet knyttet til finansnæringen generelt. Interbankmarkedet fungerer overhodet ikke. Så lenge det ikke fungerer er det vanskelig å se at det skjer en snarlig bedring i finansmarkedene, sier Cappelen.

- Skyr risiko
Sjefanalytiker for markoøkonomi i Nordea Markets, Erik Bruce, mener det er stor risikoaversjon i markedet akkurat nå, og at Oslo Børs er en illikvid børs for øyeblikket.

- Folk skyr alt som har risiko nå, sier Bruce til DN.no.

Han sa også at børsen falt på frykt av at oljeprisen vil fortsette å falle videre.

Les : Tandberg-kjøper uten penger?

Alvorlig
Bruce mener situasjonen er alvorlig, men at børsfallet i seg selv ikke nødvendigvis vil ha så store effekter på norsk økonomi. Det som avgjør for Norges del er utvilklingen i oljeprisen, og hva som skjer i verdensøkonomien.

Han mener krisen kan spre seg til boligmarkedet dersom bankenes fundingkostnader øker mer, slik at renten til folk flest blir veldig høy.

Tirsdag korrigerte indeksen tilbake for en kort periode, men Oslo Børs klarte ikke å holde på den spede optimismen som Zew-indeksen fra Tyskland sendte inn over markedene.

Tungvekterne faller hardt
På listen over de mest omsatte aksjene var fallene på mellom tre og 20 prosent. Tandberg-aksjen endte ned 16,42 prosent. Også Yara falt markert, og endte ned 7,84 prosent. StatoilHydro-aksjen var den mest omsatte i dag. Den endte ned 5,24 prosent.

Listen over selskaper i rødt er lang. Mer enn 40 aksjer falt mer enn ti prosent.

Nye finansbomber lurer
Finanskrise og nedgang i oljeprisen herjet vilt med verdiene på Oslo Børs. Helgens dramatiske utvikling i amerikansk finansbransje var kanskje bare et varsel om at det er mer i vente.

Les mer: De tikkende finansbombene

- Denne uken skal vi følge med på om den største tilbyderen av kommersiell forsikring i USA overlever og om den største sparebanken overlever, sa kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities til DN.no.

Selskapene Ringholm sikter til er forsikringsgiganten American International Group (AIG) og sparebanken Washington Mutual (WaMu).

Begge befinner seg i en finansiell hengemyr.

Mer i vente
Aksjestrateg i Landsbanki, Terje Nyborg, ser liten grunn til å være optimistisk på vegne av dagen i dag.

- Vi skal vel en del ned her. Det er ingen grunn til noe annet med videre fall i USA i går, ned i Asia og fallende oljepris.

Han sier det er mye psykologi i markedet i dagen, og at det rett og slett tar litt tid å få alle skjelettene ut av skapet.

Oljeprisen rett ned
WTI-frontkontrakten falt tidligere i dag til under 92 dollar fatet i sitt største todagers fall på nesten fire år på bekymring for at urolighetene i finansmarkedet kan svekke den globale økonomien.

Frontkontrakten for oktober gikk for 93,83 dollar.

Nordsjøolje for levering i november falt 4,12 dollar fatet til 90,12 dollar.

Les også: - Verre enn krakket i 1929

- Det er rett og slett total panikk. Folk drar ned posisjoner og tror at dette er en stor nedsmelting. Alle sier at verden kommer til å gå under og at det ikke vil bli mer etterspørsel etter olje, sier direktør Jonathan Kornafel i Hudson Capital Energy til Bloomberg News.

Asia stuper
Asiatiske børser opplevde kraftig fall i morgentimene tirsdag, som et resultat av bankkrisen i USA.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo falt godt over 5 prosent fra åpning, og er kl. 07.00 norsk tid ned 5,3 prosent. Det største fallet på åtte måneder.

Les mer: Tokyo-børsen rett i dørken

Aller verst gikk det ut over bankaksjene, etter at det ble kjent at japanske banker har milliarder i utestående lån hos den konkursrammede amerikanske investeringsbanken. Bankaksjene opplevde det største fallet siden "Black Monday" i oktober 1987, ifølge Bloomberg News.

Oslo Børs hovedindeks endte ned 5,78 prosent til 333,58 poeng.

Les alle dagens aksjetips her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.