- oppdatert artikkel, først publisert 22:04 onsdag -

Professor Victor Norman ved Norges Handelshøyskole gikk i en kronikk i DN lørdag til angrep på importvernet, som han inntil nylig trodde var opprettet for å beskytte bøndene og bosetningen i distriktene.

Nå mener imidleritd Norman at vernet er til for å beskytte norske selskaper som Orkla, Tine, Rema og Norgesgruppen som slipper utenlandsk konkurranse fordi importvernet gjør det for dyrt og vanskelig for aktører med utenlandske merkevarer å etablere seg i Norge.

For eksempel mottar Orkla tre kroner i statsstøtte per Grandiosa pizza gjennom den såkalte råvarekompensasjonsordningen (Råk). Målet med Råk er ifølge Dagens Næringsliv å utjevne forskjellen i råvarekostnad mellom pizza og et utvalg andre varer produsert produsert i Norge og tilsvarende råvarekostnad i EU. Toll pluss Råk-tilskudd skal altså sørge for at råvarene til en Grandiosa fra Stranda koster det samme som Dr. Oetker i Tyskland betaler.

En standard Grandiosa koster vanligvis i overkant av 40 kroner, men er ofte på tilbud til under 30 kroner. Statsstøtten kan dermed utgjøre over ti prosent av utsalgsprisen, og minst ti prosent av Orklas produksjonskostnad.

- Får heller flytte ut av landet
I gårsdagens DN varslet Orkla-sjef Åge Korsvold at hvis den nye regjeringen gjør grep som forverrer rammebetingelsene for produksjon av matvarer i Norge, kan Orkla komme til å flytte produksjon ut av Norge.

Flere mener Korsvold snakker for sin syke mor.

Bunnpris-eier Christian Lykke er provosert av at Orkla legger press på myndighetene for ikke å endre dagens landbrukspolitikk.

- Orkla prøver å true regjeringen, og skyver bøndene foran seg, i likhet med mange andre. Det er ingen grunn for regjeringen til å ta hensyn til den typen argumentasjon som Orkla bruker. Tåler ikke Orkla økt konkurranse, får de heller flytte ut av landet, sier Lykke til Dagens Næringsliv.

Han ønsker en omlegging av norsk landbrukspolitikk velkommen. Han har høye forventninger til den nye regjeringen.

Hemmer konkurransen
Spesielt kritisk er 39-åringen til de store samvirkeorganisasjonene Nortura og Tine, som han mener har altfor stor makt og hemmer konkurransen kraftig.

- I dag er det nesten umulig for utenlandske aktører å etablere seg i Norge på grunn av tollbestemmelsene. Jeg skjønner jo at Orkla, som er markedsleder i de fleste segmentene de leverer innen i Norge, ikke ønsker økt konkurranse. De vil vel heller sementere sin stilling som markedsleder, fortsetter Lykke.

Orklas styreleder og største eier med 24,5 prosent av aksjene, Stein Erik Hagen, har liten tro på at det kommer noen radikal omlegging av landbrukspolitikken med det første. Med 100.000 sysselsatte er det for mange arbeidsplasser på spill.

«Bør ikke overraske noen»
- Det er regjering og storting som fører og vedtar politikken i dette landet, og vi innstiller oss etter det. Vi må være konkurransedyktige og tilpasse oss rammebetingelsene. Hvis det blir vedtatt å kutte tollsatsene, kan en av konsekvensene være at det blir vanskelig for oss å opprettholde produksjon i Norge. Det er ingen trussel, og bør ikke overraske noen, sier Hagen.

Les også: Slik vil Orkla-sjefen revolusjonere maten din


LO-lederen sjokkert over blåblå landbrukspolitikk

Listhaug: - Det viktigste er at det er lys i huset

Les hele saken i Dagens Næringsliv torsdag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.