Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag og Merete Furuberg fra Norsk Bonde- og Småbrukarlag hadde sitt første møte med landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) mandag. Listhaug sa til NTB før møtet at hennes første prioritet er å gi bøndene mulighet til å selge gårder på det frie markedet.

- Som grunneier har vi jo lyst på eiendomsrett, men hvis vi skal styrke matproduksjonen, slik hun sier hun vil, så må det være begrensninger, sier Bjørke, som mener matproduksjon er et samfunnsansvar.

- Det kan ikke være opp til den enkelte bonde, som kan sikre seg og sin familie for all framtid ved å legge eiendommen ut til andre ting enn matproduksjonen, sier han.



– En svakhet
Furuberg mener tiltakene regjeringen presenterer ikke styrker bondens eiendomsrett. Listhaug vil blant annet fjerne prisreguleringen som skal sikre at en landbrukseiendom ikke blir så dyr at det ikke lønner seg å drive den.

– Det er tiltak som gjør det lettere å selge og for at de som selger skal få bedre betalt for eiendommen. Det er jo en svakhet for de unge som skal kjøpe eiendommen og som da vil ha gjeldsbyrden hengende over seg for at de skal kunne drive framover, sier Furuberg.

Listhaug hadde med seg flere utfordringer til organisasjonene. Hun ønsker innspill fra dem til hvordan den blåblå landbrukspolitikken kan gjennomføres på en god måte, og hun planlegger flere møter med organisasjonene framover.

Bjørke kaller oppgaven krevende, men medgir:

– Vi skal være åpne om at det faktisk er mulig å gjøre ting annerledes.

Samtidig sier bondeorganisasjonene klart at de ikke bare vil snakke med Listhaug når den nye landbrukspolitikken skal meisles ut.

– Regjeringen har ikke flertall alene. Det finnes partier på Stortinget som har en annen tilnærming til disse spørsmålene, påpeker Furuberg.

– Lys i huset
Listhaug mener at den nye politikken vil gjøre det lettere for flere å realisere drømmen om et småbruk på landet.

– Da er det mulighet til at flere for eksempel kan flytte ut av byene og realisere drømmen om et småbruk på landet.

– Er det da mindre viktig at eiendommen blir brukt til matproduksjon?

– Det viktigste er at det er lys i huset, i stedet for at det står tomt slik situasjonen er mange steder i dag, svarer landbruksministeren.

I regjeringsplattformen mellom Frp og Høyre heter det at de vil arbeide for «høyest mulig selvforsyning av beredskapshensyn», men Listhaug peker heller på andre verktøy, som jordbruksavtalen, for å nå det målet.

Listhaug varsler også en gjennomgang av støtteordningene for å forenkle jordbruksavtalen og en forenkling med tilsynet som skal sikre trygg mat og dyrevelferd. Hun vil også se på blant annet skattesystemet, for å gjøre det mer attraktivt å investere i landbruket.

Les mer: Frp varsler friere salg av landbrukseiendommer

Mest lest på DN.no i dag:
Legepar arvet 94-årings formue
Kritisk til oljesmurt lønnsfest
- Folk kan ikke lenger krige om «50-kvadratmeterne» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.