Asia-investoren Marc Faber, som skapte et navn for seg selv da han advarte før børskollapsen i USA i 1987, tror det er en høy sannsynlighet for at den kinesiske økonomien er på vei mot en kollaps i løpet av de neste ni til 12 månedene, skriver Dagens Næringsliv.

- Markedet forteller oss at det er noe som ikke stemmer, sier Faber.

Marc Faber har bygd opp en karriere rundt sine ofte dystre spådommer, og mange store investorer med verdens finansmarkeder som lekegrind lytter til Faber som utgir nyhetsbrevet «The gloom, boom & doom report».

- Vil redusere farten uansett
Faber sier åpningen av Verdensutstillingen i Shanghai i forrige uke ikke akkurat er et godt omen.

- Den kinesiske økonomien vil redusere farten uansett hva som skjer. Det er mer sannsynlig at vi vil se en kollaps i de neste ni til 12 månedene, sa han i et intervju på Bloombergs fjernsynskanal igår.

Kinesiske myndigheter har investert over 250 milliarder kroner i Shanghai i forbindelse med verdensutstillingen. Eiendomsprisene har steget kraftig - og mye er spekulative kjøp.

- Oppbremsingen i eiendomsspekulasjoner kan tilskynde investorene å satse på det innenlandske aksjemarkedet. Men kinesiske aksjer er fullpriset og kinesiske investorer kan i stedet bli storkjøpere av gull, sa Faber.

Usikkerheten om den kinesiske økonomien har økt de siste månedene. Storbanken BNP Paribas tror for eksempel eiendomsprisene vil falle med 20 prosent i andre halvår. Aksjemarkedet i Shanghai har falt med ti prosent siden midten av april.

Les også: Faber: ror verden ender i krig og total finanskollaps

Spår smell for Kina og Norge

Dr. Doom lei kallenavnet sitt

Her kommer den neste finanskrisen - ganger ti (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.