Oljefondet avviser at det var Pheim Asset Management som var forvalteren som fikk 500 millioner kroner i forvaltningshonorar fra fondet.

Ifølge E24 har spekulasjonene rundt hvem forvalteren er gått så langt at Norges Bank Investment Management (NBIM) ønsker å sette en stopper for dem. I forrige uke skrev Dagsavisen at det var Tan Chong Koay (59) og hans selskap Pheim Asset Management i Singapore som var mottageren av honoraret.

Ser seg nødt til å avkrefte
- Saken har vokst seg så stor, at vi ser oss nødt til å avkrefte opplysningene, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Sjølie i NBIM til E24.

- Vi kommenterer vanligvis ikke spekulasjoner, da man lett kan male seg inn i et hjørne hvis man går ut og avkrefter rykter hver gang spekulasjoner oppstår. Det er ikke så mange eksterne forvaltere på listen, og da ville man etterhvert kunne regne seg frem til hvem det gjalt, sier Sjølie.

Fondet vil likevel ikke gå ut medopplysninger om hvilken forvalter som var involvert i avtalen som fikk refs av Riksrevisjonen.

- Det er informasjon som inngår i vår avtale om konfidensialitet med de enkelte forvalterne. Det er disse avtalene som har gjort at hverken Pheim eller vi har gått ut og avkreftet ryktene så langt, sier Sjølie til E24.

Skulle hatt 900 millioner
Riksrevisjonen ga Finansdepartementet det glatte lag etter at det ble oppdaget at Norges Bank hadde betalt ut et honnorar på en halv milliard kroner til en forvalter.

Forvalteren fikk opprinnelig 2,8 milliarder kroner av Oljefondet til forvaltning og presterte en avkastning på 3,3 milliarder. Honoraret på 500 millioner kroner er satt ut fra meravkastningen, målt i forhold til en referanseindeks.

Avtalen var uten øvre grense og opprinnelig skulle utbetalingen være langt større.

"Opprinnelig avtale ville ha medført et honorar på ca. 900 mill. kroner. Honoraret er både beløpsmessig og prosentuelt av en slik størrelse at inngått avtale må anses kritikkverdig", skriver Riksrevisjonen.

To kilder
Ifølge Dagsavisen var det to kilder i det norske finansmarkedet som avisen var i kontakt med, som uavhengig av hverandre sporet rekordbonusen til Pheim Asset Management i Singapore. Men ifølge NBIM stemmer altså ikke disse opplysningene.

Les også: - Tan Chong Koay fikk halv milliard av Oljefondet

I etterkant av Dagsavisens oppslag ble det kjent at Tan Chong Koay i Pheim Asset Management i september i år ble dømt til å betale drøyt én million kroner i bot for kursmanipulasjon.

Les mer: Oljefondets superforvalter dømt for manipulasjon

Ulike saker
Koblingen mellom forvalteren som fikk 500 millioner og boten til Pheim Asset Management er noe av bakgrunnen for at oljefondet velger å avkrefte at Pheim Asset Mangement er mottageren av honoraret.

NBIM opplyser til E24 at det siden årsskiftet 2009/2010 er satt et øvre tak på honoraravtaler med eksterne forvaltere, men at dette ikke er en absolutt regel.

Kan forsvares
Direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management sa til Dagens Næringsliv i forrige uke at han mener honorarer på opptil en halv milliard kroner til ett forvaltningsselskap kan forsvares. Samtidig medgir han at honoraret ble langt større enn forventet.

- Man må spørre seg hva er det riktige valget: Å betale et veldig høyt honorar, eller ikke å ha tre milliarder kroner å gi til våre barnebarn? Etter mitt skjønn er det åpenbart riktig å sørge for god avkastning. Men så må man selvsagt også se på honorarstrukturene, men som historien viser er dette helt eksepsjonelt, sa Slyngstad til DN lørdag.

Les mer: Brukte fem milliarder på å tape penger

<b>- Halv milliard er OK honorar</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.