For halvannen uke siden skrev DN.no at riksrevisjonen gir Finansdepartementet det glatte lag etter at det ble oppdaget at Norges Bank hadde betalt ut et honnorar på én milliard kroner til en forvalter.

Norges Bank avviste kritikken, og sa at det hadde vært en god avtale for oljefondet.

Les også: Én forvalter fikk halv milliard i honorar

Direktør Yngve Slyngstad sier til Dagens Næringsliv at han mener honorarer på opptil en halv milliard kroner til ett forvaltningsselskap kan forsvares. Samtidig medgir han at honoraret ble langt større enn forventet.

- Man må spørre seg hva er det riktige valget: Å betale et veldig høyt honorar, eller ikke å ha tre milliarder kroner å gi til våre barnebarn? Etter mitt skjønn er det åpenbart riktig å sørge for god avkastning. Men så må man selvsagt også se på honorarstrukturene, men som historien viser er dette helt eksepsjonelt, sier Slyngstad til DN.

Borti staur og vegger
Forvaltningsselskapet fikk honoraret etter å ha skapt en avkastning på 3,3 milliarder kroner av en innsats på 2,8 milliarder kroner. Det var ikke et tak for maksimal bonus.

- Dette er, for å bruke et nordnorsk uttrykk, helt borti staur og vegger, sa riksrevisor Jørgen Kosmo til DN.no om summen.

Senere kom det frem at den antatte forvalteren - Pheim Asset Management i Singapore - i høst ble bøtelagt for kursmanipulasjon som skjedde i 2004.

Oljefond-sjefen vil ikke kommentere kritikken fra Kosmo konkret, men sier dette på generelt grunnlag:

- Dette er en vanskelig debatt. Vi ønsker ikke å skape en situasjon hvor folk rister på hodet. Men det tror jeg heller ikke mange ville gjort hvis de satt med full informasjon om saken, sier Slyngstad.

- Men det gjorde jo Riksrevisjonen?

- Jeg kan ikke kommentere Riksrevisjonens arbeid. Men jeg tror ikke at de som har samme informasjonsgrunnlag som oss, vil uttale seg på den måten som enkelte har gjort i det siste, gjentar Slyngstad.

Fem fikk én mrd.
Nå legger oljefondet for første gang en komplett oversikt over hva det har betalt i bonuser og honorarer til sine eksterne forvaltere siden oppstarten i 1998.

Totalt har 17 forvaltningsselskapet fått over 100 millioner kroner i honorar. Et forvaltningsselskap kan ha flere såkalte mandater fra oljefondet.

12 av selskapene er blant verdens aller største forvalterne. Resten er spesialistforvaltere: tre i USA og to i fremvoksende markeder. Brorparten har investert i aksjer.

Seks mrd. i utbetalinger
Siden 2005 har oljefondet betalt nesten seks milliarder kroner i ulike honorarer til forvaltere som er hyret inn for å få den norske oljeformuen til å yngle.

Langt over halvparten - 3,5 milliarder kroner - er suksesshonorarer. Og den største enkeltsummen er altså den omtalte utbetalingen på over en halv milliard kroner ifjor.

- Året 2009 var svært spesielt. Forvalteren som fikk mest og nest mest er de høyeste honorarene vi noensinne har betalt. Vi hadde ikke sett for oss at en forvalter kunne skape en slik meravkastning. 500 millioner kroner er langt høyere enn det vi tidligere har sett og som vi vel ikke tror vi vil få se igjen, sier Slyngstad.

Les også: Spetalen: - Norges Bank må slutte å gi bort penger hele tiden

Mener Riksrevisjonen tar feil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.