Denne uken ble det klart at standarden Ecma Open Xml, som opprinnelig kommer fra Microsoft, blir antatt som ISO- standard. Denne avgjørelsen er svært omstridt i norsk it-bransje og behandlingen av standarden her til lands har fått mye kritikk.

Les: Microsoft vant standard-kampen

- Dette er skandaløst

Går av i Standard-protest

I uttalelser fra komitémedlemmer og organisasjoner for fri programvare blir det fremhevet at Standard Norge har lagt større vekt på et standardbrev sendt ut av 37 Microsoft-partnere enn faglige vurderinger fra komiteen som har behandlet Open Xml-standarden på vegne av Standard Norge.

– Standardbrevet fra Microsoft-partnerne har gått foran komiteens faglige vurderinger. I brevet ble det ikke oppgitt noen relevante faglige grunner for anbefalingen om å stemme ja for ISO-sertifisering, sier Knut Yrvin. Yrvin jobber til daglig i Trolltech, men har også lang fartstid i Skolelinux og er en profilert forkjemper for åpen programvare.

Han får medhold fra Friprogsenteret, et norsk kompetansesenter for fri programvare.

– Beslutningsprosessen for å stemme ja til ISO-sertifisering har ikke vært gjennomført i henhold til det man kan anse som en demokratisk prosess, skriver Heidi Austlid Arnesen i Friprogsenteret i en pressemelding.

Regelverket er fulgt
Viseadministrerende direktør i Standard Norge, Ivar Jachwitz har vært målet for mye av denne kritikken. Det har blant annet kommet krav om at han må forlate stillingen sin etter avgjørelsen om å stemme ja for ISO-sertifisering av Open Xml.

  – ISO sentralt har bestemt at denne prosessen skulle følge deres regelverk for hurtigbehandling. Denne beslutningen har vi lagt til grunn og fulgt opp i vår behandling, sier Jachwitz.

Han presiserer at det ikke er komiteen, slik noen mener det burde være, men Standard Norge som avgir stemme over en standard til ISO.

– Komiteen skal diskutere standarden og prøve å komme til enighet om standardens innhold. Normalt avgir komiteen en innstilling som Standard Norge legger til grunn for sin avstemming. I denne saken var det ikke mulig å bli enige. Jeg skjønner at dette kan være skuffende for enkelte, sier Jachwitz.

Det var under en offentlig høringsrunde om Open Xml at de omstridte Microsoft-brevene ble sendt inn til Standard Norge. Totalt kom det 47 henvendelser, hvorav 38 var for standarden og 9 var mot.

– Vi må dessuten ta hensyn til innlegg som kommer i høringen. Dette var en offentlig høring og alle kunne komme med sine syn, sier Jachwitz.

Han understreker at alle brevene fra Microsofts partnere var signert av den enkelte avsender og må derfor settes for avsenders egen regning - selv om ordlyden var lik i de 37 brevene.

EU gransker
I et brev fra EU-kommisjonens konkurransemyndighet datert 8. februar 2008 ble Standard Norge bedt om å redegjøre for sin saksbehandling av Open Xml, ettersom det har vært mye snakk om urent spill i saken.

I sitt svar 4. mars redegjør Standard Norge for sin prosess og oppgir at brevene fra Microsoft ikke representerte noen irregularitet i prosessen.

– Vi har ikke fått noen ytterligere henvendelser fra EU-kommisjonen etter dette, sier Jachwitz.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.