Verdens største solenergiselskap, som har hele verdikjeden fra produksjon av silisium via wafere til solceller, kollapser på Oslo Børs i dag. På forrige kapitalmarkedsdag for vel ett år siden steg aksjen uten at det var særlige nyheter å melde. I dag sender en slide fra presentasjonen på kapitalmarkedsdagen aksjen utfor stupet.

Les: Lysbilde senket REC med 21 milliarder

Nervøst
- Det er veldig nervøst i markedet, og REC guider marginen ned for 2008. Den skal opp igjen på lengre sikt, men det er det ingen som bryr seg om, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie til DN.no i en pause på RECs kapitalmarkedsdag fredag.

Det er tett i tett av meglere og investorer som snakker fort i mobiltelefonene sine på Vika Konferansesenter på Aker Brygge.

REC ble nylig kåret til en av verdens beste aksjer av Standard & Poors.

Les: Her er verdens beste aksjer

Vel dramatisk
Men Rasch-Olsen mener kursfallet på 21,9 prosent i solenergiselskapet er en smule overdrevet.

- Dette ser litt vel dramatisk ut. Jeg er positiv på lang sikt. Kostnadene på wafere og silisium skal ned på lengre sikt, sier han.

Manisk depressivt
Direktør Alexander Miller i Ferd trekker på skuldrene av det voldsomme kursfallet. Aksjeverdier for 56 milliarder kroner er forsvunnet som dugg for solen i løpet av ukene etter nyttår.

- Analytikerne tar ned estimatene, men ikke så voldsomt mye. Det er snakk om 10-15 prosent, det var det de trodde da de så sliden, sier Miller til DN.no.

Sliden det er snakk om viser at marginen skal ned i 2008, for så å stige kraftig i 2009 og litt mindre i 2010.

  - Noen har også bitt seg merke i ekspansjonsskostnadene, sier han.

- Det er sånn markedet er i dag. Det er ikke rasjonelt. Når det stiger veldig mye eller faller mye mister man taket på det fundamentale. Da blir det annerledes reaksjoner enn om man skulle vært rasjonell, sier han.

Ikke rasjonelt
- Jeg registrer at sånn er markedet for tiden, det opptrer irrasjonelt. Det er som å spå hva et manisk depressivt menneske kan finne på. Markedet er alltid manisk depressivt, men mer depressivt enn manisk for tiden, sier Miller.

- Dette er kortsiktige svingninger, det skal opp igjen, sier han.

-Kjøp!
Analytiker Einar Kilde Evensen i DnB Nor Markets mener også kursfallet er for høyt, han har fortsatt en kjøpsanbefaling på aksjen.

- Marginen skal ned på kort sikt, men det er mange andre gode nyheter, sier han til DN.no.

- Produksjonskostnadene på moduler og silisium skal ned. Og de jobber med saging av wafermoduler uten tråd. Det blir vanvittig, helt revolusjonerende, sier Evensen.

Konsernsjef Erik Thorsen i REC ville ikke kommentere kursfallet overfor DN.no.

- Jeg snakker aldri om kursen, sier han.

Hvor skal REC-aksjen videre? Diskutér saken under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.