Oslo Børs får rundjuling fredag. En rekke analytikere er samlet på kapitalmarkedsdagen til solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (REC), som stuper.

Fredrik Cappelen, meglersjef i SEB Enskilda gir følende forkl#229:

Tolket som resultatvarsel
- Hovedindeksen er ned fordi REC-kursen er ned knappe 17 prosent. Det trekker også med seg Orkla, sa Cappelen i SEB til DN.no fredag formiddag.

Senere på dagen falt kursen enda litt til, og til slutt endte aksjen ned 21,9 prosent.

RECs markedsverdi var 100 milliarder kroner før børsen åpnet. Dermed ble 22 milliarder kroner visket bort fredag.

- Markedet leser det som om selskapet guider ned ebitda-marginen for 2008 og 2009, sier Cappelen men legger til at selskapet selv har ikke kommet så langt i presentasjonen. De fremmøtte har har allerede bladd seg bakover i materialet og oppfattet et lysbilde slik.

  - Om de de facto guider ned, vites ikke foreløpig, men markedet har sett dette som en mild profit warning, sier meglersjefen.

Les også: - REC-stupet vel dramatisk

Pilen peker ned, Thorsen nekter å svare
I Erik Thorsens siste slide på dagens presentasjon heter det at Rec burde kunne styrke marginene selv med økende kostnader relatert til ekspansjoner, forskning og utvikling, salgs- og markedsføring og ledelse/administrasjon.

Imidlertid viser et bilde ved siden av denne teksten retningen på EBITDA-marginen i 2006-2010, hvor pilen peker ned i 2008 for deretter peke opp igjen. Bildet har underteksten "for illustration purposes only".

Her er lysbildet:

 

Slik forklarer Thorsen den fallende marginen
REC-sjef Erik Thorsen ville ikke kommentere lysbildet før han gikk på talerstolen - selv om aksjekursen raste.

Da han kom på talerstolen sa Thorsen at årsaken til den fallende marginen er at ekspansjonskostnadene og utviklingskostnadene økes i inneværende år.

- Når samtidig prisene er stabile for silisium og wafere og kanskje litt fallende på modulsiden, så sier det seg selv at det vil gi en lavere EBITDA-margin.

Han peker også på at effektivitetseffekten ved de nye anleggene som skal starte produksjon i 2008 ikke kommer til sin rett siden disse fabrikkene ikke er klare før mot slutten av året.

Thorsen venter at marginen kommer opp igjen i 2009 når selskapet får full uttelling for de mer effektive anleggene.

- Ikke en absolutt graf
Han understreket også at lysbildet ikke skal tolkes som en presis graf.

- Dette er ikke en absolutt graf. Det er en indikasjon på at marginen blir lavere i 2008. Vi gjorde dette for å unngå at noen skulle finne på å gjøre et regnestykke som vi ikke kunne støtte, sier Thorsen.

- Psykologisk viktig
- Kan 400 poeng har vært et triggerpunkt for ytterligere fall?

- Jeg skal ikke utelukke at det er teknisk og psykologisk støtte rundt 400 poeng, sier Cappelen som fremhever at det voldsomme fallet kom samtidig med at REC-aksjen stupte.

- Markedet er veldig volatilt, investorene er usikre. Også store selskaper som Schibsted , Seadrill og DnB Nor er markert ned, påpeker han.

Hovedindeksen var på det verste ned 3,25 prosent til 396,89 poeng. Den hentet seg noe inn igjen og er klokken 11:30 ned 1,6 prosent til 403,66 poeng.

- Veldig dramatisk
- Det er veldig dramatisk, men vi føler ikke det er panikk. Det er få kjøpere i markedet. Det er ikke mange som har lyst å gå inn og kjøpe billige aksjer nå, så de som skal ut må finne nye nivåer. Negative nyheter blir veldig forsterket, for eksempel dette med REC, sier meglersjef Paal Karstensen i DnB Nor Markets til DN.no.

  Alle analytikerne er samlet på kapitalmarkedsdagen til solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (REC), som stuper 16 prosent. Aksjen er omsatt for 1,4 milliarder kroner.

- Det er flere ting som påvirker. Det er utviklingen i USA igår med dårlige makrotall, og da venter man fall i Norge også. Det som også har stor effekt er kapitalmarkedsdagen i REC, sier Karstensen.

Les: REC i fritt fall

- Jeg tror det handler om kostnadssiden, sier han.

Nedjusterer inntjeningsestimatene
- Det er noen som har vært ute og nedjustert inntjeningsresultatene. Jeg synes det er for tidlig å si det, sier en analytiker til DN.no på kapitalmarkedsdagen.

Teknologidirektør Erik Sauar i Renewable Energy Corp. venter ytterligere reduksjon i kostnadene for solcelleproduksjon i flere år etter 2010.

- Mens det tidligere var ventet en utflating i kostnadene etter 2010 ventes en lignende reduksjon som vi har sett til nå i flere år fremover, sier han i dag ifølge TDN Finans.

Men markedet er ikke fornøyd med dette.

Meglersjef Paal Karstensen har likevel ikke gitt opp håpet.

- Jeg begynner å mene at det begynner å blir flere billige aksjer. Det er kanskje når det ser ut som verst at man skal begynne å se etter kandidater som er gode kjøp, sier han.

Selgerne
De største nettoselgerne i REC-aksjen fredag er Glitnir, Credit Suisse og Credit Agricole. Største nettokjøpere er Pareto, DnB Nor Markets, First og SEB Enskilda.

Glitnirs kunder har så langt stått for 32 prosent av nettosalget i aksjen. Total har meglerhuset solgt REC-aksjer verdt 328 millioner kroner.

Hos Glitnir Securities i Oslo får DN.no vite at det er kundene til Glitnir i Sverige som pøser ut REC-aksjer i markedet. Det skal ikke være egenhandel som er årsaken til det kraftige salget. Det meglerhusets svenske kunder som selv legger inn salgsordrene elektronisk, såkalte DMA-kunder (direct market access).

DN.no følger RECs kapitalmarkedsdag.

Hva skjer i REC? Hva skjer med Oslo Børs? Diskutér sakene her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.