Forrige fredag ble det kjent at det amerikanske kredittilsynet SEC har stevnet bankgiganten Goldman Sachs for bedrageri.

Ifølge SEC skal banken bevisst ha lurt mange lånekunder i forbindelse med såkalte subprimelån, men Goldman Sachs har hele tiden avvist anklagene.

Under en telefonkonferanse sa Goldman Sachs-rådgiver Greg Palm at selskapet "ikke forsettlig villedet noen".

- Kjernen synes å være om noen er blitt villedet med forsett. Det ville vi verken godkjenne eller gi tillatelse til, sa Palm.

Hadde tro på Abacus
SEC mener at Goldman Sachs brøt loven ved å holde skjult for de andre investorene i CDO-en Abacus at hedgefondet Paulson & Co spilte en viktig rolle i utvelgelsen av hvilke boliglån som skulle danne grunnlaget for CDO-en. Kjernen synes å være at jo råtnere boliglån, jo større sjanse for gevinst for Paulson.

Goldman Sachs benekter dette. Palm sa til analytikerne i dag at det at Goldman Sachs selv eide noe av CDO-en viser at de hadde tro på den.

- VI ville ikke tatt denne risikoen dersom det var noe galt med transaksjonen, sa Palm, ifølge Bloomberg.com .

Palm sa også at Goldman Sachs ikke hadde noe å vinne på at avtalen skulle mislykkes. Selskapet har tapt mer enn 100 millioner dollar på transaksjonen.

Palm sa også at Goldman Sachs er overrasket over SEC-stevningen.




En CDO er en collateralised debt obligation . Det er lån som er samlet sammen og gjort om til et salgbart verdipapir, hvor lånene er sikret med pant i for eksempel boliger.


En CDS er en credit default swap . Dette er en forsikring, hvor den som selger forsikringen mottar en premie mot at kjøperen får en erstatning hvis nærmere definerte hendelser inntreffer.


RMBS-er står for residential mortgage-backed securities . Dette er rett og slett lån med pant i boliger som er pakket sammen i større grupper, og solgt videre til investorer.


Det Goldman Sachs gjorde da Abacus 2007-AC1 ble laget i begynnelsen av 2007 var å lage en konstruksjon som gjorde det mulig å tjene store penger hvis det amerikanske boligmarkedet kollapset.



Kilde: Dagens Næringsliv

Les også:
Meglertopp kobles til innsideskandale
- Vi veddet ikke mot kundene våre

Siktes for bedrag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.