Etter et forrykende aksjerally på verdens børser onsdag, er stemningen langt mer avmålt torsdag. På børsene i Asia var oppgangen moderat torsdag morgen, mens de store børsene i Europa har snudd i rødt torsdag formiddag.

- De første tegnene til at risikorallyet mister dampen etter at budsjettstupet ble avverget, konkluderer senioranalytiker Christin Tuxen i morgenrapporten fra Danske Markets.

Hun viser til at euroen igjen faller tilbake mot dollar etter en markert oppgang de siste dagene, og at utviklingen i asiatiske aksjemarkeder var langt fra like optimistisk som dagen før.

Kan flytte markedet
Tuxen mener markedet nå vil rette oppmerksomheten mot ukens viktigste nøkkeltall. Den offisielle jobbrapporten fra amerikanske myndigheter slippes klokken 14.30 norsk tid fredag.

- Den neste driveren i markedet vil trolig bli morgendagens sysselsettingsrapport, skriver Tuxen.

På forhånd venter analytikerne at sysselsettingen økte med 150.000 personer i privat og offentlig sektor i desember, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. I november var oppgangen på 146.000 personer.

Grunn til å tenke seg om
Danske Markets-analytikeren mener markedsaktørene nå har grunn til å tenke gjennom hva den amerikanske budsjettavtalen egentlig innebærer. Flere av de vanskeligste spørsmålene i forbindelse med USAs langsiktige utfordringer ble utsatt da politikerne til slutt ble enige om en avtale. Nasjonen har allerede nådd det såkalte gjeldstaket, noe som betyr at landet ikke lenger kan ta opp mer statsgjeld for å dekke det løpende budsjettunderskuddet. Finansdepartementet har opplyst at alternative finansieringskilder vil gjøre det mulig å holde staten gående i noen måneder til.

- Selv om Kongressen avverget budsjettstupet, er gjeldstaket en problemstilling man trolig må gjøre noe med i løpet av februar eller mars. I tillegg inneholder avtalen som kom på plass i siste øyeblikk en innstramning på én prosent av bnp og den inneholder heller ingen løsning på de langsiktige gjeldsutfordringene. Dette er virkelig grunner til å ha betenkeligheter rundt avtalens innhold og den politiske usikkerheten som vil fortsette å trekke ut i månedene som kommer, skriver Tuxen.

Ingen krise
Sjeføkonom Knut Anton Mork og seniorøkonom Ida Wolden Bache understreker imidlertid at USA ikke står overfor noen budsjettkrise. De viser til at tilliten til amerikansk statsgjeld, som går under navnet Treasuries, fortsatt er bunnsolid.

- Frykt for politisk havari gir flukt til Treasuries, ikke fra. Tilsvarende styrkes dollaren i perioder med ”risk off” - altså når frykten er på sitt høyeste. Risikoen ved det såkalte budsjettstupet var tvert imot at budsjettet skulle strammes til for raskt og dermed forårsake ny resesjon.

- Naturligvis vil USA som andre land måtte stabilisere sin gjeldsbyrde i forhold til bnp på lang sikt. Dette vil kreve innstramming, som vil dempe veksten. Derfor bør slik innstramming foretas på tidspunkter der sentralbanken har mulighet til å kompensere med lavere renter. Det er ikke tilfelle i dag, skriver Mork og Wolden Bache i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets torsdag.

FØLG UTVIKLINGEN I FINANSMARKEDENE I DN FINANS!

LES MER:

<b>Advarsel: Børsrallyet kan snu til bratt nedgang</b>

OSLO BØRS: Nedtur på børsen

<b>Nyttårsro i valutamarkedet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.