Statoils konsernsjef Helge Lund mener det er harde kommersielle realiteter som først og fremst er viktig i forhandlingene med Gazprom om Shtokman-feltet.

I begynnelsen av juli ble det kjent at franske Total blir partner på Shtokman, som har blitt sagt at vil begrense Statoils muligheter på gassprosjektet.

Les også: - Total blir Shtokman-partner

Statoil-sjef Helge Lund mener det har vært et altfor stort fokus på vinnere og tapere i dekningen av Shtokman-kampen.

- Det er stor interesse for dette, og det forstår jeg godt. Men det har vært så mange kommentarer på at dette har vært et vinn eller tap, og det forstår jeg ikke, sa konsernsjefen på selskapets andrekvartalspresentasjon mandag.

Les også: - Vi er ett av få oljeselskaper i vekst

Lund understreker at forhandlingene om å bli partner ikke har vært en missekonkurranse.

- Med vår teknologi og kompetanse har vi mye å bidra med, og det tror jeg også at Gazprom er enig i. Men dette er ikke bare en skjønnhetskonkurranse. Det dreier seg om harde kommersielle realiteter som begge selskapene må kunne leve med, sier Lund.

Og det er først og fremst hensynet til aksjonærene som har veid tyngst når Statoil og Gazprom har sittet rundt forhandlingsbordet.

- Dette skal være attraktivt for våre aksjonærer. Vi kan ikke gå inn i et slikt prosjekt uten at det gir langvarige verdier for dem, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.