Situasjonen i hvetemarkedet er meget prekær, og vil få konsekvenser over alt.

Det sier sekretær for en felles myndighetsgruppe for korn i FNs matvareorganisasjon FAO, Abdolreza Abbassian, til Wall Street Journal fredag.

-Situasjonen er meget, meget prekær, og vil ha effekter over alt. Jeg håper dette er de siste negative nyhetene. En hver negativ værnyhet vil rett og slett øke problemet, sier han. Den største bekymringen er at tørken fortsetter inn i høstens plantesesong.

Verdens Matvareprogram (WFP) har nedskalert sine hvetekjøp som følge av de høye prisene, ifølge TDN Finans.

Prisene til værs
Hvetefuturene steg 6,5 prosent torsdag og er på det høyeste nivået på 23 måneder etter at Russland innførte et midlertidig forbud på korneksport grunnet tørken, noe som økte bekymringene for tilbudet av hvete i markedet.

Hvete med levering i desember, steg til 8,68 dollar pr bushel i Chicago. Ifølge Factset er det den høyeste prisen siden august 2008. ifølge Wall Street Journal er hveteprisen opp 84 prosent fra bunnen i juli, og 45 prosent så langt i år.

WSJ poengterer at Russland er blitt stadig viktigere for kornmarkedet, men ifølge WSJs kilder skal også Ukraina ha kansellert flere kontrakter.

Kritikk mot glencore
Wall Street Journal skriver samtidig at Russlands eksportforbud setter søkelyset mot verdens største råvarehandelsselskap Glencore, som for to dager siden oppfordret Russland til å nettopp stanse eksporten. Det vises til at eksportstansen utgjør en force majeure, som gjør at Glencore og andre selskaper ikke lenger er bundet av sine kontraktsforpliktelser.

Hveteeksportforbudet fra Russland går både ut over hveteimporterende land, som Egypt, men også andre selskaper.

Cargill uttrykker i en melding bekymring for handelsbarrier, og mener forbudet "ytterligere ødelegger hvetemarkedene", og "hindrer prissignalene fra å nå hvetebøndene", ifølge TDN Finans.

Les også: Russland forbyr hveteeksport


Rekordtørke gir hett hvete-marked
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.