Salget av nye boliger på Østlandet falt i januar og februar sammenliknet med de to foregående månedene.

Det viser rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem i dag.

- Jeg skjønner ikke hvorfor salget faller, og ser ikke noen realøkonomiske grunner til at det skal dabbe av, sier Jan Høegh, som er ansvarlig for rapporten.

Han peker på at de samme tendensene gjorde seg gjeldende i bruktboligmarkedet i februar, som hadde en svakere utvikling enn ventet.

Les: Derfor er boligprisfallet godt nytt

En mulig forkl#229 finner han likevel i forventningsundersøkelser blant forbrukerne, som viser at de har blitt litt mer avventende igjen, etter en periode med økende optimisme.

Econ Nye Boliger, som kommer annenhver måned, gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

Laveste på flere år
I løpet av de siste to månedene har 703 nye boliger blitt solgt, noe som utgjør syv prosent av det totale antallet boliger i prosjektene Econ Pöyry har registrert.

Salget var på åtte prosent ved forrige måling (desember), og tre prosent på samme tid ifjor.  

- Antallet ledige boliger til salgs har sunket til 2.838, det laveste antallet boliger vi har registrert siden oktober 2006, sier Høegh.

Antallet ferdigstilte boliger til salgs er fremdeles høyt, men synker for fjerde måling på rad, til 603.

Få nye prosjekter i Oslo
Salgstakten er høyest i Follo med 15 prosent og lavest i Østfold med en prosent.

Alle prosjektene med høyest salgstakt er nye siden forrige rapport, og 9 av 10 ligger utenfor Oslo.

- Dette påvirkes nok av at det er få nye prosjekter i Oslo, som igjen kan ha sammenheng med Oslo allerede har mange igangsatte usolgte boliger, mener Jan Høegh, som er ansvarlig for rapporten.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene Econ Pöyrys database er 35.800 kroner, som er noe høyere enn gjennomsnittsprisen i desember. Da var gjennomsnittlig kvadratmeterpris 34.900 kroner.

Saken oppdateres.

DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Les også:
Nå kommer boligprosjektene


- Krever bedre BSU
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.