- Med kravet om mer egenkapital ved boligkjøp blir det enda mer aktuelt å forbedre BSU-ordningen (Boligsp#229 for ungdom, red anm.), sier skattepolitisk talsmann for Høyre Gunnar Gundersen til DN.no.

Igår la Finanstilsynet frem retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for boliglån, som i praksis betyr at bankene skal stramme inn på sine utlån.

Tilsynet vil at andelen på høye lån skal komme ned. Det skal bli slutt på å fullfinansiere boligen med lån, og de over 90 prosent skal ha en betryggende sikkerhet, foreslår finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo.

 

Les hele saken: Strammer inn på boliglån

Både eiendomsmeglerbransjen og Sparebankforeningen frykter at dette vil gjøre det svært vanskelig for førstegangsetablererne å komme seg inn på boligmarkedet.

Les sakene:
- Rammer unge på vei inn i boligmarkedet
- Må ikke ramme førstegangskjøperne

Skogstad Aamo ser at det kan bli tøffere for yngre etter som han nå krever at de må spare mer. Derfor sa han til DN.no i går at det kan være grunn til å forbedre BSU-ordningen.

- Må bli mulig
Nå støttes han av Høyre som krever at de rød-grønne og Finansdepartementet følger opp med en bedre BSU-ordning hvis de følger Finanstilsynets strengere boliglånskrav.

- BSU er veldig treffsikkert, og gjør det attraktivt for ungdom å etablere egenkapital til bolig. Men vi må utvide ordningen så det blir mulig for førstegangskjøperne å komme opp i de beløpene vi nå faktisk snakker om med de nye kravene, sier Gundersen.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

I forbindelse med statsbudsjettet foreslo Høyre å oppheve taket på sparebeløpet.

- Hvis man fjerner taket på sp#229en – vil ikke det først å fremst komme de som allerede har god råd til gode?

- Du vil alltid kunne få den problemstillingen. Men da vil man jo ikke få gjort noen ting. Det å ikke ha en god ordning er jo det som begunstiger de bemidlede mest. For de har uansett foreldre som kan bidra mye økonomisk, sier Gundersen, som nå åpner for andre løsninger.

- Møte utfordringene
Gundersen mener man må vurdere å:

- øke det årlige sparebeløpet

- utvide aldersgrensen

- øke fradragsprosenten

Men Gundersen har ikke forslag om konkrete tall.

- Nei, det viktigste er at vi nå får i gang en politisk prosess for å møte utfordringen som førstegangsetablererne nå får, sier Gundersen.

Les også: - Bør vurdere bedre BSU-ordning

Her får du beste lånerente akkurat nå

Slik kutter du boliglånsrenten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.