Leieprisene i Oslo løper fra inntektene, og prisene skal videre oppover, viser en ny rapport, som DN.no skriver om idag.

Les saken: Prisene på hybler og 1-romsleiligheter i taket

På kontoret til Utleiemegleren på Frogner kjenner daglig leder Geir Skogheim på trykket hver dag. Han mener studentene har nådd et tak når det gjelder leiepris.




Snittprisen i Oslo er 11.660 kroner i måneden. Dermed ligger de månedlige leieprisene 5,5 prosent høyere enn på samme tid i 2011.


Ettromsleiligheter hadde sterkest prisvekst med syv prosent, tett fulgt av hybler som steg fem prosent siste kvartal.


Markedsleien har økt med 11 prosent for ettromsleiligheter de siste fire kvartalene. For øvrige leiligheter har veksten vært på fem til seks prosent i samme periode.

Kilde: Opinion Perduco/Boligbygg Oslo KF



– Smertegrensen er nådd og prisene er så høye at mange rett og slett ikke har råd til å leie, sier han, og mener høye prisene for leiligheter har ført til at flere studenter velger å bo i bofellesskap.

Dette bekreftes av kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren sentralt, som i det siste også har observert en økning i romprisene i bofellesskap i hovedstaden.

– Nå konkurrerer studentene også med de som er ferdige å studere, sier Farmakis.

Tips oss om boligsaker!

Tror leieprisene har økt enda mer
Han tror den reelle utleieprisøkningen er større enn tallene fra den nye rapporten.

– Jeg tror leieprisen har økt mer, målingene hos oss vil alltid ligge litt over de andre fordi vi måler på månedsbasis, sier han, og kan ikke berolige de som jakter på et sted å leie fremover:

– Utleieprisene skal øke mer, de vil øke i takt med at boligprisen stiger.

Farmakis mener dette er et uttrykk for at gruppen mennesker som ikke har råd til å kjøpe øker.

Sentrum lokker
Han mener studentene ville hatt godt av å flytte ut av bykjernen, men tror ikke det vil skje med det første.

– Alle snakker om at studenter sliter med å finne ett sted å bo, men vi har flotte leiligheter nær offentlig transport utenfor sentrum og studentene kommer ikke for å se på de engang.På lang sikt mener han derimot at unge vil bli tvunget til å orientere seg utenfor bykjernen. Og viser til andre storbyer i verden, hvor både bykjernen og begrepet sentralt har vokst.

– Bor du en time unna London sentrum, bor du fortsatt i London. Bor du derimot en time unna Oslo sentrum, bor du på landet.

Det gjelder for boligsøker Ingrid Førde. På grunn av stive priser i sentrum, har 22-åringen valgt å inkludere utkanten av Oslo når hun er på boligjakt, men er foreløpig uten hell her også.

– Jeg er ikke villig til å flytte helt til Lillestrøm, da må jeg stå opp altfor tidlig om morgenen og det blir vanskelig å delta på sosiale aktiviteter.

Les mer om Ingrid Førdes boligjakt i et rekordhett marked her.

Utvilsomt meget bra
For Eiendomsselskapet Fredensborg, som leier ut over 2500 leiligheter i Oslo og omegn, er det gode tider.

– Sett med utleiers øyne, er det utvilsomt et meget bra marked nå, sier administrerende direktør Kai Sjøvold.

Han forteller at markedet for hybler og ettroms leiligheter har vært bra i lang tid.

– Men det er normale sesongsvingninger også i år, legger han til.

Sjøvold anslår at selskapet har økt leieprisene på denne typen leiligheter med mellom fire og fem prosent i løpet av det siste året.

Les mer om boligmarkedet:
Sprek pris på tungsolgt luksus
300 innom på første boligvisning

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.