Analytikere TDN Finans har snakket med onsdag sier at kursfallet i Renewable Energy Corp. skyldes guidingen for første kvartal samt risiko knyttet til selskapets låneforpliktelser. Ifølge analytikerne burde man vente flere estimatnedjusteringer.

Det kommer frem i en ringerunde TDN Finans har utført blant fire analytikere onsdag.

Kan bli en "issue"
Selskapets produksjonsguiding for 2010 var på linje med forventningene eller noe lavere, ifølge analytikerne. Selskapet guidet silisiumsproduksjon på 12.000 tonn i 2010 og mellom 1.350 og 1.390 megawatt med wafere i 2010.

- Hvis de kommer i brudd med lånebetingelsene før Singapore-fabrikken er oppe i produksjon, så er dette en "issue". I tillegg var guidingen for første kvartal dårlig. Dette kombinert med mangel på positive overraskelser, gjør at aksjen faller, sier analytiker Tore Østby i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans onsdag og legger til:

- Det er nok noe emisjonsfrykt i kursfallet. Det er ikke ubegrunnet, men jeg tror ikke det er særlig aktuelt for selskapet. Dette er et scenario alle lånegiverne har vært klar over og Rec varslet om for ett år siden. Emisjon er ikke noen god løsning og bankene vil være interessert i at anleggene kommer raskt i drift, sier han

- Overreaksjon
Rec sa i rapporten at waferprisene for første kvartal 2010 er reforhandlet og at prisene er ned 20 prosent mot fjerde kvartal. Handelsbanken Capital Markets har estimert en nedgang på waferprisene for helåret 2010 på 20 prosent.

- Jeg tror kursfallet er en overreaksjon. Aksjen var mye opp igår, sikkert på noe shortinndekning. Jeg vil nok redusere estimatene noe ned for første kvartal 2010 men holde de uendret for resten av 2010, sier han.

Rec sa i rapporten at waferproduksjonen vil starte i løpet av tredje kvartal 2010.

- De har jo sagt at produksjonen skal opp i første halvår og jeg har lagt til grunn at de først leverer fra Singapore i tredje kvartal så dette, så dette forklarer neppe kursnedgangen, sier han.

Østby mener at kursfallet representerer en god kjøpsmulighet etter at aksjen har falt "neste 20 kroner siden nyttår uten at noe vesentlig er endret".

Analytiker Teea Reijonen i RBS Capital Markets er enig. Hun peker på at waferprisene vil falle med 20 prosent i første kvartal.

- Hvis første kvartal skal bli dårligere enn samme kvartal året før så henger ikke dette sammen med estimatene som venter langt bedre ebitda for 2010 enn 2009, sier hun til TDN Finans onsdag.

- Stort negativt sjokk
Rec rapporte at de ser en "betydelig lavere ebitda" i første kvartal 2010 enn i samme kvartal i fjor. I 2009 rapporterte Rec en ebitda på 1.741 millioner kroner. I 2010 venter analytikerne en ebitda på venter 4.449 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

- Dette er et stort negativt sjokk. 20 prosent nedgang i waferpriser i første kvartal er mye, sier hun.

Reijonen mener det er "veldig negativt" at selskapet kan komme i brudd med lånebetingelsene.

- Dette fører til at investorer frykter nok en emisjon eller at de får bøter i form av høyere renter på lånene, sier hun.

Analytikeren venter at konsensusestimatene skal "betydelig ned".

- Jeg tror analytikerne også vil være litt skeptisk til volumguidingen til selskapet, sier hun.

Frykten rår
Analytiker Henrik Schultz i Argo Securities mener den ene store negative faktoren i Rec-rapporten var fokus rundt eventuell brudd i Recs lånebetingelser.

- Emisjonsfrykten herjer markedet som et mareritt i øyeblikket. Vi så at selskapet for et år siden avviste at det under noen omstendigheter ville bli nødvendig med en emisjon, noe som viste seg å være feil. Det er neppe tvil om at dette igjen utløser frykten for en emisjon, sier han.

Schultz sier at han håper Recs finansdirektør Bjørn Brenna, i motsetning til Recs tidligere konsernsjef Erik Thorsen, denne gang presenterte sitasjonen korrekt, og at selskapet har en positiv og konstruktiv dialog med bankene som gjør at det oppnår lettelse i lånebetingelsene.

- En waiver fra bankene gjør at selskapet ikke kommer i mislighold, noe som igjen vil gjøre at det ikke trigges et behov for emisjon, også videre. Vi får håpe at bankene er positivt innstilt og sier: Ok, vi aksepter at fra første kvartal 2010 til andre kvartal 2010 vil Rec ligge lavere enn covenants, sier han.

Schultz mener det egentlig ikke er noen behov for en emisjon i Rec, men at det vil aktuelt hvis bankene ikke går med på en midlertidig waiver i lånebetingelsene.

Skuffet over guiding
Argo Securities-analytikeren er også skuffet over produksjonsguidingen til Rec for 2010.

- For det første kommer produksjonsoppstartprosessen i 2010 senere i tid, det betyr at selskapet får lavere volumer enn det jeg hadde ventet. I tillegg får vi en annen produktmiks enn det jeg hadde ventet i oppstartprosessen. Vi får mindre volum, dårligere produktmiks og høyere oppstartkostnader, sier analytiker Henrik Schultz i Argo Securities til TDN Finans, og legger til:

- Det betyr at vi må ta ned estimatene for 2010, og delvis vesentlig ned for 2010 for min del.

Schultz mener videre at tallene var svake.

- På bunnlinjen var det et veldig dårlig resultat påvirket av store engangsposter og nedskrivninger. Jeg må innrømme at det er overraskende at de skriver såpass mye ned på waferfabrikken i Glomfjord, sier han.

Schultz sier han vil vurdere å ta kursmålet på Rec ned fra 55 til 50 kroner etter dagens rapport.

Rec faller 20,3 prosent til 27,49 kroner og er omsatt for 726 millioner kroner.

Følg REC-aksjen!

Les også:
<b>- Det er tøft nå </b>
<b>- Et vanskelig år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.