- Dette er jo penger nok til tre fullskala renseanlegg. Penger staten betaler kun på grunn av elendig prosjektstyring, sier Frederic Hauge i Bellona om Oljedirektoratets rapport om overskridelser på norsk sokkel.

Av 24 prosjekter som ble godkjent mellom 2007 og 2012 kostet 14 betydelig mer enn planlagt, fem av dem gikk over budsjett med mer enn en milliard.

Hauge mener det må komme helt nye regler for oljeselskapene, skal man få bukt med problemet.

- Det må komme regler som gjør at oljeselskapene må dekke overskridelser selv, sier Frederic Hauge.

Ett prosjekt sprakk med 22 milliarder. Les mer om de tre verste prosjektene: Her er plattform-blemmene som kostet oss milliarder

To ganger OL i Oslo
Bellonalederen er sjokkert av fraværet av debatt rundt 49 milliarder i overskridelser på prosjekter på norsk sokkel de siste årene. På grunn av skattereglene er det ikke selskapene som står ansvarlig som får svi, men norske skattebetalere, eller andre prosjekter betalt av det offentlige.

78 prosent av regningen fra overskridelsene betales av staten, og de 38 milliardene det blir, kan raskt regnes om til andre ting enn Hauges eksempel på tre renseanlegg på Mongstad. Pengene kunne dekket nesten to ganger det offentliges bidrag til et OL i Oslo eller førti prangende kommunale kulturhus.

- Det som virkelig sjokkerer meg er hvordan politikerne har kastet seg over overskridelsene på Mongstad, men er helt stille i denne saken. Sammenlignet med Mongstad er det jo rart at man ikke sier "dette ble dyrere og vanskeligere enn vi trodde, så vi stopper alt sammen". Kontraktene her er jo minst like dårligere som kontrakten Statoil fikk på Mongstad, sier Hauge.

- Åpner for korrupsjon
Kontrakten med Statoil på Mongstad er kritisert for å ikke gi incentiv for å bli ferdig på tid og kostnad.

- Disse kontraktene er mye verre. Man kan bare ture på uten at det får konsekvenser eller medfører gransking. Ordningen åpner opp for en form for korrupsjon, sier Hauge, og forklarer:

- Det er klart at så lenge man kan velte hele kostnaden over på staten, så ligger det i sakens natur at det kan oppstå en ukultur man ikke ønsker. Det vil alltid være noen aktører som tjener gode penger på at det blir slik. Og kostnaden tar skattebetalerne, sier han.

Stortinget lurt hver gang
Prosjektene i Nordsjøen må godkjennes av Stortinget dersom de er beregnet til å koste over 10 milliarder kroner. Tre av prosjektene Oljedirektoratet omtalte i rapporten hadde overskridelser tett opp til eller over ti milliarder kroner. Overskridelsene kommer aldri til Stortinget.

- 78-prosentsregelen slår enormt sterkt ut når det er så store overskridelser og det ikke finnes øvre grenser. Dette er i ferd med å bli standard. Stortinget blir lurt hver gang. Systemet er pill råttent.

Han mener noen må ta ansvar.

- Hvor har Borten Moe vært? Han har gjort en for dårlig vurdering av prosjektene før de sendes til Stortinget.

- Det må settes en øvre grense for kostnader i hvert prosjekt, og over det må oljeselskapene betale alt selv, sier han.

- Har du tro på at noen av de nye regjeringsmedlemmer tar tak i dette?

- Jeg er ikke overoptimistisk, men jeg skal mase. For dette betyr at oljeindustrien er dyrere enn Stortinget blir fortalt - hver gang, sier Hauge.

Les også:

Gir oljeselskapene skyld i overskridelser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.