I mars ba Oljedirektoratet (OD) om en gjennomgåelse av prosjekter som nylig har, eller skulle ha, kommet i produksjon og som har et investeringsomfang på over ti milliarder kroner. Feltene det gjelder er Skarv, Yme, Valhall videreutvikling, Tyrihans og Gjøa. Årsaken var en rekke overskridelser.

78 prosent av overskridelsene havner hos skattebetalerne.

Les mer: - Staten betaler 93 prosent av overskridelsene

Tre prosjekter utmerker seg
24 prosjekter som er godkjent mellom 2007 og 2012 gir en samlet overskridelse på 49 milliarder kroner, i forhold til det selskapene selv meldte inn i plan for utbygging og drift.

Yme, Skarv og Valhall videreutvikling står for til sammen det aller meste av overskridelsene.

Seks av de 24 prosjektene ender under kostandsestimatet. Hvis man legger inn et tyveprosents usikkerhetsspenn, noe som er vanlig for operatører i planleggingsfasen, er det kun tre av prosjektene som er utenfor de estimerte kostnadene lagt frem i plan for utbygging og drift.

Dette gikk galt på de tre prosjektene:

Yme: Kostnadsoverskridelse 9,2 milliarder 188 prosent (Talisman)
Produksjonstart skulle være februar 2009. Nå venter operatøren på skroting av plattformen. Skulle bygges ut med mobil produksjonsenhet med lager som er en oppjekkbar plattform over en lagertank på havbunnen. betydelige designfeil på plattformen som ble oppdaget etter at alt undervannsarbeidet var gjort er årsaken til feilen. OD viser til at store deler av planleggingsdokumentasjonen ikke var ferdigstilt da PUD ble levert. OD mener også det e r en lærdom at man bør unngå leie av plattformer under bygging.

Valhall videreutvikling: 21,6 milliarder, 86 prosent (BP)
Videreutviklingen av feltet innebar installasjon av ny prosessplattform, omfattende modifikasjonsarbeid og tilpassing til produksjonen. OD konkluderer med at planleggingen var for dårlig og arbeidet ble forsert på grunn av skader fra en storm. Resultatet var en underestimert plattform og svært mange enringsordre. I tillegg var det feil i utstyrspakker, selskapet fikk ikke tak i tilstrekkelig kompetanse, boligmodulprodusenten gikk konkurs, det var for få sengeplasser og brønnkostnadene økte etterhvert som kunnskapen om reservoarene steg.

Skarv: Kostandsoverskridelse, 11,5 milliarder, 32 prosent (BP)
Startet opp halvannet år forsinket i årsskiftet 2012/13. Prosjektet bruke leverandører i Korea, Singapore og Norge. Mangelfull oppfølging og fokus på norske regler på verftene i utlandet er en av årsakene til overskridelsene. Da leveransene måtte modereres i Norge kom man ut av værvindu og sesong, og alt ble betydelig forsinket og svært kostbart. I tillegg manglet det sengeplasser offshore.

Les også: Gir oljeselskapene skyld i overskridelser

Overskridelser over hele verden
Overskridelser på større olje og gassprosjekter er også en utfordring internasjonalt, skriver Oljedirektoratet.

Rapporten viser til at revisjons- og rådgivingsselskapet Ernst & Young har gjennomført en analyse av de 20 største oppstrøms investeringsprosjektene innen olje og gassindustrien som nylig er besluttet utbygd. Analysen viser at disse i snitt har hatt overskridelser på 65 prosent. For disse prosjektene er det til sammen overskridelser på 76 milliarder dollar, eller vel 440 mrd kroner. Det gir i gjennomsnitt overskridelser på vel 22 mrd kroner per prosjekt.

I en annen studie gjennomført av IPA (Independent Project Analysis) konkluderes det med at 22 prosent av store olje og gass prosjekter, med investeringskostnader over 1 milliard dollar, lykkes med prosjektgjennomføringen.

LES OGSÅ:

Gir oljeselskapene skyld i overskridelser

344 nye oljemilliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.