I mars ba Oljedirektoratet (OD) om en gjennomgang av prosjekter som nylig har, eller skulle ha, kommet i produksjon og som har et investeringsomfang på over 10 milliarder kroner. Feltene det gjelder er Skarv, Yme, Valhall videreutvikling, Tyrihans og Gjøa. Årsaken var en rekke overskridelser.

Selv om utbyggingsansvaret er oljeselskapets, ender store deler av ekstrakostnadene indirekte opp hos norske skattebetalere.

Les mer: - Staten betaler 93 prosent av overskridelsene
Lei av gigantsprekkene på sokkelen

Yme, Valhall videreutvikling og Skarv har størst kostnadsoverskridelser. Gjøa og Tyrihans er gjennomført på tid og innenfor usikkerhetsspennet for kostnader som ble presentert i PUD.

Ikke koreaners feil
Mange i næringen har ment at bruken av utnlandske verft som ikke kjenner norske regler, er årsaken til de mange overskridelsene.

Les også: Røkke slakter Det norske-plan: - Godt utenfor min komfortsone

Oljedirektoratet konkluderer i sin sylfersk rapport at det ikke er en klar sammenheng mellom kostnadsoverskridelsene og fabrikasjonsstedenes geografiske plassering. Feil og mangler i forhold til spesifikasjoner i kontrakt handler etter ODs vurdering først og fremst om operatørenes manglende oppfølging av prosjektet. Dette vil gjelde så vel om feilene skyldes dårlig kvalitet eller leverandørenes eventuelle manglende forståelse av norske standarder og regelverk.

Høyt aktivitetsnivå har medført økte priser på innsatsfaktorer og knapphet på enkelte ressurser. For prosjekter som har kommet skjevt ut, har et høyt aktivitetsnivå derfor hatt en forsterkende effekt. Et høyt aktivitetsnivå har medført strammere betingelser for prosjektgjennomføringen og er etter ODs vurdering en medvirkende årsak til de store tids- og kostnadsoverskridelsene som har påløpt noen av prosjektene i denne gjennomgangen.

Manglende styring
Oljedirektoratet mener det i mange tilfeller går galt helt fra start.

- Et grundig tidligfasearbeid med god kvalitet er avgjørende for at resten av prosjekt-gjennomføringen skal lykkes. Flere prosjekter i denne gjennomgangen har av ulike grunner blitt styrt av for ambisiøse tidsplaner fra oppstart av prosjektet. Tiden avsatt til tidligfasearbeidet har blitt for knapp. For flere prosjekter har derfor forprosjekteringen (FEED) ikke blitt tilstrekkelig ferdigstilt før prosjektsanksjonering, skriver direktoraret.

ODs arbeid avdekker at det særlig er fire forhold ved prosjektgjennomføringen som er viktige for at et prosjekt skal lykkes:

  • Et grundig arbeid i prosjekteringsfasen, altså i tidlig fase. Dette skal danne grunnlag for beslutninger og det videre arbeidet i prosjektet
  • En klar kontraktstrategi som tar hensyn til de viktigste risikoelementene i prosjektet, som for eksempel bruk av ny teknologi og store utstyrskomponenter
  • Grundig prekvalifisering av leverandørene som bidrar i prosjektet
  • God oppfølging av prosjektet fra operatør. Dette er avgjørende uavhengig av hvor i verden byggingen foregår.

Ille blir verre
Og når det først er kommet skjevt ut, gjør presset i markedet at det er vanskelig å hente seg inn, konkluderer ekspertgruppen.

- Høyt aktivitetsnivå har medført økte priser på innsatsfaktorer og knapphet på enkelte ressurser. For prosjekter som har kommet skjevt ut, har et høyt aktivitetsnivå derfor hatt en forsterkende effekt. Et høyt aktivitetsnivå har medført strammere betingelser for prosjektgjennomføringen og er etter ODs vurdering en medvirkende årsak til de store tids- og kostnadsoverskridelsene som har påløpt noen av prosjektene i denne gjennomgangen, heter det i rapporten.

Om Yme-plattformen spesielt, skriver direktoratet:

- Prosjektet kom skjevt ut fra start og resten av tiden ble i stor grad brukt til å forsøke å redde seg inn igjen.

Les også:
Lei av gigantsprekkene på sokkelen

<b>- Høye lønninger et bevis på at vi lykkes</b>

<b>Yme-plattformen skrotes tidligst i 2015</b>



Les også på DN.no i dag:

<b>Alt om statsbudsjettet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.