- Tallene vi har sett fra USA har vært dopet.

DN.no møter SEBs nye sjefstrateg Erica Blomgren i selskapets lokaler på Aker Brygge. Blomgren har laget en fersk strategirapport for meglerhuset, der hun har tatt opp resesjons-sannsynligheten i USA fra 15 til 25 prosent.

Likevel tror hun ikke på nok en kollaps.

- Vi tror på en fortsatt gjenninhentning. Det kommer til å ta tid, og risikoen er flyttet noe mer på nedsiden, men vi tror ikke på en dobbeldipp. Vi setter den sannsynligheten til rundt 25 prosent. Det vil være drevet av at man skulle få en ny resesjon i USA. Den sannsynligheten var 15 prosent da vi gjorde opp status i mai, sier hun.

Budsjettinnstramminger trekker ned
SEB har i tillegg tatt ned sine globale vekstutsikter. Den kjøpekraftskorrigerte veksten på verdensbasis kommer ifølge SEB-strategen til å ligge på 4,4 prosent i år, og på 3,8 prosent til neste år. Tidligere var meglerhusets prognose en vekst på 4,7 prosent både i år og til neste år.

- Dette skyldes i hovedsak alle budsjettinnstrammingene, og en svakere privat sektor, sier hun.

I Asia har man allerede sett at produksjonstallene er på vei ned. Foreløpig viser ikke tallene for USA og eurosonen den samme utviklingen.

- Men det kommer til å skje i USA også, der vi kommer til å se fallende industriproduksjon på linje med Asia, sier hun.

Hvor bekymret bør man være?
Dette er imidlertid ingen krise, understreker strategen.

Hun viser til at produksjonsveksten "alltid" tar en pust i bakken etter at den første delen av gjeninnhentingen er tilbakelagt.

- Markedet er veldig bekymret, men hvor bekymret bør vi egentlig være, spør Blomgren.

- Veksten i industriproduksjonen hentet seg inn igjen, men har nå tatt en pause. Vi må huske veksten kom fra veldig lave nivåer, og historisk sett vil ikke et fall i veksten føre til et fall i BNP.

Snarere tvert imot. Blomgren viser til at den gjennomsnittlige BNP-veksten i denne fasen normalt sett har vært på 3,3 prosent, dersom man legger til grunn de fem seneste resesjonsfasene fra 1986 og frem til i dag, mot 2,7 prosent vekst i hele perioden.

Norge står ekstremt sterkt
SEB-strategen tror at risikoapetitten kommer til å fortsette å være lav fremover, men at den ikke vil falle ytterligere fra dagens nivå. Dermed vil lav risikoappetitt være en mindre viktig drivkraft i for eksempel valutamarkedet.

- Land med god økonomi og sterke fundamentale forhold vil drive markedet. Norge fremstår som ekstremt sterkt, sier hun, og viser til at Norge er blant få vestlige land med overskudd på statsbudsjettet.

Lav rente - lenge
Likevel ser hun få grunner til at Norges Bank kommer til å heve renten på en lang stund. Grunnen er at hverken den amerikanske sentralbanken Fed eller den europeiske sentralbanken ECB kommer til å heve renten før i første kvartal 2012, mener SEB-strategen.

- Det vil få påvirkning på Norges Bank, sier hun.

Den sterke kronen og vedvarende lave renter ute vil gjøre det vanskeligere for Norges Bank å heve renten, tror Blomgren. Muligheten kan riktignok oppstå dersom kronen blir svakere.

- Vi ser ingen mulighet for Norges Bank å heve renten i år. Gis det en mulighet tar man kanskje sjansen, men man vil nok se uforandret rente til og med mai neste år, sier hun.

Les også: - Verden får feil kredittinformasjon

- Blodbadet blir blodigere

Finanskrisebillige aksjer

- USA kan gå konkurs innen 2020

Dr. Doom spår amerikansk kollaps
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.