I Vesten har Dagong Global Credit Rating Co. Ltd til nå vært et ganske så ukjent selskap. Det vil Dagong gjøre noe med.

Nå tar de opp konkurransen med Standard & Poors, Moody's og Fitch, og vil bryte monopolet disse tre har på internasjonale kredittvurderinger. Dagong ble igår det første ikke- vestlige selskapet til å offentliggjøre en rangering av staters kredittrisiko.

USA, som vanligvis troner på topp av listene til Standard & Poors, Moody's og Fitch, må her finne seg i å få lavere rating enn Kina.

- Dette er begynnelsen på reform av dagens irrasjonelle internasjonale rangeringssystem, sa Dagongs styreleder Guan Jianzhong i en uttalelse, ifølge Bloomberg Businessweek.

Mens Kina verdsettes med AA + og stabile utsikter, må USA nøye seg med AA og negative utsikter.

Inntil nå har det nærmest vært en selvfølgelighet at USAs statsgjeld har fått beste rating AAA, eller trippel A som det kalles blant kjennere.

Mener dagens system er skjevt
Kinesiske kritikere har hevdet at vestlige kredittvurderingsselskaper ikke gir Kina nok anerkjennelse for sin økonomiske styrke, og dermed bidrar til å øke Kinas lånekostnader.

Dagong mener dagens kredittvurderingssystem undervurderer betydningen av at et land er i stand til å betale gjelden sin, og legger for stor vekt på hva et land må betale for å låne penger.

De mener også at finanskrisen og den europeiske gjeldskrisen har avdekket store svakheter med dagens system.

- Årsaken til den globale finanskrisen og gjeldskrisen i Europa er at systemet vi har i dag ikke korrekt gjengir skyldnerens evne til å betale tilbake, og gir feilaktig kredittvurderingsinformasjon til verden, sier Jianzhong i en pressemelding.

Verden sett fra Dagong
Styreleder Jianzhong offentliggjorde rapporten med et foredrag han kalte "Nøyaktig kredittvurderingsinformasjon til verden".

Slik Dagong vurderer ulike staters kredittverdighet blir forskjellene ganske store til vurderinger gjort av Moody’s, S&P og Fitch.

Ifølge Dagongs pressemelding varierer de tre vestlige selskapenes vurderinger av enkeltland lite, mens Dagongs skiller seg kraftig ut for 27 av landene.

Landene som har fått lavere rangering av Dagong er mange utviklede land som har hatt økonomisk vekst og som nå er tungt lastet med gjeld. Den store offentlige gjelden øker.

Landene som er høyere verdsatt av Dagong er i hovedsak nye, utviklede land som er politisk stabile og god økonomisk utvikling.

Her kan du lese mer om Dagongs nye kredittvurderingsmetode .

Les også: Obama vil stramme tøylene for finansnæringen

<b>- Tøffeste reform på flere generasjoner</b>

<b>- Risiko for ny krise uten reformer</b>

<b>USAs kredittverdighet i fare</b> (2009)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.