Fobundskansler Angela Merkels annonsering av forbud mot nakne short-salg av aksjer i ti tyske banker og forsikringsselskaper sendte nye fryktbølger inn over de amerikanske aksjemarkedene tirsdag.

Les også: Tyskland forbyr shortsalg

Det er heller ikke lov å selge såkalte credit default swaps, altså konkursforsikring på obligasjoner, uten dekning.

- Vi er skeptiske overfor forbud mot nakne short-salg og CDS-er, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i sin morgenrapport.

 

Ikke mer påfallende enn å vedde på en aksje
Han peker på at short-salg og CDS-omsetning riktignok kan få kursene til å falle, og at de derfor kan de sies å ha ”skyld” i at Hellas, Portugal og Spania har fått problemer med å betjene sin gjeld.

- Men dette sier ingen ting om hvorfor de såkalte spekulantene ser seg tjent med nakne shortsalg eller kjøp av CDS-er. Poenget er selvfølgelig at de venter kursfall og søker å tjene penger på å vedde på dette før det skjer. Det er i og for seg ikke mer påfallende enn å vedde på at en aksje skal stige ved å kjøpe den, mener Mork.

Mork er derfor fristet til å sitere fra Ludvig Holberg-komedien "Jeppe på bjerget":

- ”Alle siger Jeppe drikker, men ingen siger hvorfor Jeppe drikker”. Grunnen til den negative markedsreaksjonen på Merkels annonsering er nok dels at aktørene misliker denne typen innblanding fra myndighetene og dels at tiltakene tas som tegn på desperasjon fra de samme myndighetenes side, skriver Mork.

Statsfinanssyke
Euroen falt mot dollar etter nyheten, og nådde sitt laveste nivå på fire år på 1,22 dollar.

- Markedet tok dette som et tegn på at myndighetene i eurosonen fortsetter å finne måter å kontrollere markedet på, samtidig som de prøver å finne en løsning på den offentlige statsfinanssyken, sier analytiker Mike Berg i 4Cast consultancy til Financial Times.

Nyheten bidro til bred nedgang på de asiatiske aksjemarkedene, og Oslo Børs falt fra start. Etter et par minutters handel var hovedindeksen ned 1,5 prosent.

Følg utviklingen på Oslo Børs her: Tysk forbud senker børsen

Les også:

<b>Bredt børsfall i Asia</b>

<b>Tyske tiltak skremmer Wall Street</b>

<b>Tysk ja til skatt på finansoverføringer</b>

<b>Rentefall i Tyskland og Frankrike</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.