Norges Bank besluttet i dag noe overraskende å kutte styringsrenten med et halvt prosentpoeng til 1,75 prosent. Begrunnelsen for beslutningen er at sentralbanken ønsker å være «føre var» for virkningene som krisen i Europa kan ha på norsk økonomi.

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank er fullstendig uenig i sentralbankens beslutning og begrunnelse.

- Slik situasjonen er i norsk økonomi i dag er det totalt unødvendig å være føre var, sier Jullum til DN.no.

Unødvendig å gardere seg
Han minner om at tilstanden i norsk økonomi tross alt er bra, selv om usikkerheten har økt.

- Utgangspunktet før møtet var at de fleste er enige om at norsk økonomi styrer relativt bra av finanskrisen ute, men at usikkerheten er stor. Da har det vært talsmenn for å kutte med både 0,25 og 0,5 prosentpoeng for å gardere seg mot at det skal bli verre. Jeg mener det er unødvendig, sier Jullum.

Han mener det er flere indikasjoner på at det fortsatt er god vekst i norsk økonomi:

* Oljeprisen er fortsatt høy
* De planlagte oljeinvesteringene er høye
* Boliginvesteringene er høye
* Forbruksveksten er høy
* Arbeidsledigheten er lav
* Konsensus blant analytikerne er at norsk økonomi vil vokse rundt trend neste år

- Når renten er 2,25 prosent mener jeg det er unødvendig å gardere seg mot et verre utfall. Da kunne man holdt renten i ro og kuttet dersom det skulle vise seg at ting går verre, sier Jullum.

Økt risiko
Han advarer mot at Norge kan komme til å oppleve en gedigen bakrus ved å kutte renten fra et allerede lavt nivå.

- Da øker risikoen på den andre siden: Det er gått seks måneder med krise i Europa uten at vi har sett tegn til fall i oljeprisen, anslagene for oljeinvesteringene er justert opp, boligprisveksten fortsetter og gjeldsveksten fortsetter, minner Jullum om.

- Jeg mener det er i overkant soft å kutte renten fra 2,25 til 1,75 prosent for å gardere seg mot en utvikling vi ennå ikke har sett tegn til, sier Jullum.

Han medgir riktignok at det finnes deler av norsk økonomi som går dårligere nå enn tidligere.

- Men de aller fleste er enige om at veksten blir rundt trend til neste år. Da er renten lav nok, sier Jullum.

Kan få høyere rente senere
Han minner også om at både OECD og IMF i løpet av høsten har advart Norge mot å ytterligere blåse opp en finansiell boble i Norge.

- Det å legge vekt på at en del tillitsindikatorer viser svakhetstegn og at signaler om at partene i arbeidslivet godtar lavere lønnsvekst, er skummelt når man ikke vet hva utfallet blir. Det man risikerer er at man må slå kontra raskere og at renten blir høyere litt lengre frem, sier Jullum.

Les også:
- Kan kutte renten til 1%
Kutter kraftig i renten
- Løp og bind renten! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.