Norges Banks kuttet idag styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent.

Men mange tviler på at dette er siste runde med kutt.

- Min prognose at Norges Bank mot sommeren kutter styringsrenten til 1 eller 1,25 prosent og holder den der i mange år, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen.

Men han poengterer at prognosen er usikker, og vil avhenge av hvordan kronekursen utvikler seg.

- I dette scenariet har jeg en vedvarende stigende kronekurs som tvinger Norges Bank til det å holde renten så lavt, sier Andreassen.

Norges Bank frykter en sterk krone blant annet fordi det vil true norsk industri og norske eksportbedrifter.

- Trenger vesentlig strengere finanspolitikk
Han mener dagens kutt var gledelig.

- Det viser at vi har en pragmatisk sentralbank. Nå er kanskje også Norges Bank på vei dit at de legger mindre vekt på å lage annonserte rentebaner, og heller tvinges til å ta markedene litt som det kommer, sier Andreassen.

Han mener det er hevet over tvil at EU-toppenes krisemøte tidligere denne måneden langt fra er det siste.

- Jeg tror at EU kutter rentene til 0,5 prosent før sommeren, og at renten forblir så lav i mange år fremover. Det som blir spennende for Norges Bank i 2012 og 2013 er hvordan de skal tilpasse seg en verden hvor våre naboland har minimale renter, sier Andreassen.

Han håper Finansdepartementet tenker nøye gjennom et slikt scenario, og har noen strategier for å møte en verden hvor vi påtvinges lavere renter fra utlandet.

- Finanspolitikken må bli vesentlig strammere enn vi hittil har sett. Om vi trenger økte boligskatter eller ei kommer an på om det ligger an til økt spekulasjon i boligobjekter. Om vi får noen forbrukseksplosjon av de lave rentene avhenger av hvordan husholdningene oppfatter verden: Er de like skrekkslagne som sentralbanken, så kan vi jo ta det med ro, sier Andreassen.

Sjeføkonomen mener det blir et nytt regime når Norges Bank må tilpasse seg omverdenen fremfor å la vårens lønnsoppgjør og slikt spille en utslagsgivende rolle i rentesettingen.

Les også:
- Dette er en julegave til norske forbrukere

Ny og lavere normalrente
Andreassen mener den nye normalrenten vi ligge på en tremåneders Nibor (pengemarkedsrente) på 2,5-3 prosent. Pengemarkedsrenten er den renten bankene selv betaler for å låne inn penger.

- Dette har sammenheng med strukturelle trekk som eldrebølge, konjunkturbildet og krisen i Europa. Krisen i Europa er uansett forbigående, sier han.

Årsaken til at vedvarende lave renter har sammenheng med eldrebølgen forklarer han med at økonomien vil vokse mindre i alle land fremover, og da vil realrenten bli mindre

- Mye tyder på at erf#229ene fra Japan og fraflyttingsbygder der de hatt steder med eldrebølge har hatt lavere inflasjon enn vi har vært vant til. Selv om Norge har andre fødselstall og andre innvandringstall enn de fleste europeiske land, så har vi den samme eldrebølgen som de har. Så det er helt naturlig for oss også at vi får lavere vekst og lavere inflasjon enn vi tidligere har hatt, sier Andreassen.

- Kutter til under 1 prosent
Capital Economics mener rentekuttet fra Norges Bank bekrefter at den stadig mer intensive eurosonegjeldskrisen har en betydelig påvirkning også på resten av Europa, skriver TDN Finans.

Capital Economics tror Norges Bank har dratt ned sine BNP- og inflasjonsanslag betydelig, og viser også til at bekymring for fundingen ser ut til å ha bidratt til rentekuttet. Capital Economics tror norske eksportører vil fortsette å slite neste år, noe som vil tynge forbruker- og næringslivstilliten.

- Dette i kombinasjon med at inflasjonspresset allerede er relativt dempet, antyder at rentene vil falle tilbake til sine tidligere bunner på 1,25 prosent tidlig neste år, og det ser sannsynlig ut at renten etter hvert kan falle til en prosent, eller lavere", skriver økonomene i Capital Economics, ifølge TDN Finans.

Handelsbanken tror også på ytterligere kutt:
- Gitt den nåværende økonomiske situasjonen med svake vekstutsikter for våre handelspartnere og en stor nedsiderisiko i eurosonen, tror vi styringsrenten vil følge nedsidescenarioet. Styringerenten vil derfor bli kuttet ytterligere 0,25 prosent innen juni neste år, skriver Handelsbanken i en kommentar.

Les også:
- Totalt unødvendig å være føre var
- Løp og bind renten!

Slik blir renten din de neste tre årene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.