- Nå er tunnelåret 2009 over, sier fagsjef Runar Rugtvedt i Industri og Energi Olje og Gass til DN Energi.

Bakgrunnen til optimismen er at norsk leverandørindustri for tiden ser betydelig oppgang i ordretilgangen, både på norsk sokkel og også internasjonalt.

- Vi har snakket om at vi så lyset i enden av tunnelen, nå begynner det å bli dagslys, sier Rugtvedt.

Leverandørindustrien i olje- og gassbransjen opplever nå en kjærkommen og hyggelig ordretilgang. Mange av aktørene er inne i en rekrutteringssituasjon og det mange jobbtilbud.

Mye vedlikehold
På norsk sokkkel er det særlig vedlikehold og modifikasjoner av gamle installasjoner på norsk sokkel som gir mange nye oppdrag til leverandørindustrien.

- I tillegg er de fleste funnene på norsk sokkel ganske små og ofte subsea som må kobles til eksistrende felt. Dermed må eksisterende installasjoner modifiseres og det gir nye oppdrag til leverandørindustrien, sier Rugtvedt. Rugtvedt nevner Goliat og Gudrun som sentrale nye felt som kommer til å gi oppdrag på norsk sokkel.

Det er også viktig å huske på at det er svært mange underleverandører som nyter godt av at de større selskapene får kontrakter. Så dette gir ringvirkninger i hele verdikjeden, sier Rugtvedt.

Også internasjonalt hevder norske leverandørselskaper seg.

- Rundt halvparten av alle oppdrag er utenfor Norge og det viser at bedriftene er konkurransedyktige, mener Rugtvedt.

Noen av avtalene i sommer:

Statoil har tildelt rammeavtaler innenfor vedlikehold og modifikasjon (V&M) på nesten alle Statoils offshoreinstallasjoner og landanlegg. Aktørene er Aibel, Aker Solutions, Reinertsen, Fabricom og Apply Sørco.

I tillegg har Statoil tildelt avtaler på isolasjon, stillas og overflatebehandling (ISO). Det er fire selskaper som har blitt tildelt disse avtalene, Kaefer Energy, BIS Industrier, Beerenberg Corp. og Linjebygg Offshore.

- Arbeidsoppgavene sikrer ca 1700 personer arbeid i perioden og har en årlig verdi på ca 1,5 milliarder kroner og totalverdi i perioden på 12 milliarder kroner, forteller Rugtvedt.

Aker Solutions de siste dagene fått to betydelige kontrakter. Den første var to store understell til Claire Ridge-feltet vest for Shetland. Disse skal bygges ved Aker Solutions Verdal og har en kontraktsverdi på 1,7 milliarder. Den siste var tildeling av en rammeavtale for studiearbeid og større modifikasjoner på installasjoner i Sleipner-området.

Les mer: Aker Solutions får storkontrakt med Statoil

Raskere, sterkere, høyere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.