Onsdag er det rentemøte i Norges Bank. Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre mener rentene vil bli liggende uendret "en god stund" fremover.

For i dag ble det lagt frem nok et tall som gjør det lettere for Norges Bank å holde renten lav.

Les: Kraftig prisfall

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) falt med 0,6 prosent fra juni til juli, noe som tilsvarer en oppgang på 2,5 prosent på årsbasis, iser statistikk fra Statistisk sentralbyrå.

På forhånd var det ventet en oppgang på 2,8 prosent, ifølge estimater hentet inn av TDN Finans.

I forrige måned var den årlige oppgangen på 3,3 prosent.

Den overraskende nedgangen førte til at kronen falt markant.

- Rentebunnen er nådd
Makroøkonomene tror Norges Bank er lettet over at inflasjonen nå avtar.

- Det var vesentlig lavere enn hva jeg hadde trodd. Vanligvis vil aldri ett tall alene bety mye for rentebeslutningen. Jeg tror at rentebunnen er nådd, og risikoen er at renten skal tidligere opp enn hva Norges Bank har signalisert, sier Furre til TDN Finans.

- Fornuftig rentenivå
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen tror at inflasjonen i Norge kan falle ned mot en prosent til neste år.

- Etter skrekkopplevelsen vi fikk med juni-tallene, viser juli-tallene at vi er tilbake etter skjemaet for å få lav inflasjon til neste år, ned mot en prosent, sier Andreassen til TDN Finans.

-Tallene er gjennomgående ganske svake på mange varer og tjenester. Min hypotese er at Norge ikke har selvrådighet over egen inflasjon og at vårt inflasjonsmål derfor er naivt (..) Det som styrer vår inflasjon er det som skjer i Europa, sier han.

Sjeføkonomen mener at det blir spennende å se hva som skjer neste år, med lav inflasjon og høy arbeidsledighet.

Han tror at ledigheten passerer 100.000 ledige i løpet av høsten, og mener at dagens rentenivå er "fornuftig".

- Jeg er fortsatt i tvil om neste renteendring fra Norges Bank blir opp eller ned, selv om markedene priser inn renteoppgang. Utsiktene for neste år er høy ledighet og lav inflasjon, og da er det ingen grunn til å øke rentene, sier han.

- Godt under vårt estimat
Sjeføkonom Stein Bruun i SEB Norge mener at det er "beroligende" at inflasjonen nå kommer ned.

- Det var godt under både konsensus og vårt estimat, og for så vidt beroligende etter som de foregående månedene har overrasket på oppsiden. Vi er dog fortsatt litt på oppsiden av Norges Banks anslag, sier Bruun til TDN Finans.

- Norges Bank kan kanskje trekke et lettelsessukk, sier han, som mener tallene er "nøytrale" for sentralbanken.

Les også sakene:
- Tøyer strikken for langt
- Lånerenten uendret i ett år til
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.