- Tidligere var det kvinner som merket økonomiske nedturer, men denne gangen er det menn som rammes hardest av etterskjelvene fra finanskrisen, sier toppsjef i Dansk Arbeidsgiverforening Henrik Bach Mortensen til DN.no.

Bach Mortensen er i Norge i forbindelse med OECD-konferansen Jobs for youth. Der deltar 16 industriland, som alle har blitt rammet i ulik grad av finanskrisen. Likevel har alle landene en felles utfordring; hvordan redusere arbeidsledigheten blant unge mennesker. Gjennom et internasjonalt diskusjonsforum diskuterer og presenterer ulike land deres oppskrift for å redusere arbeidsledigheten blant de unge. Og under det danske foredraget presenterte Bach Mortensen de harde fakta:

- I Danmark er det ti prosent eller 200.000 arbeidsplasser i privat sektor som er borte som følge av den økonomiske nedturen, sier Bach Mortensen som legger til:

- Dette er en trend vi ser i hele Vest-Europa.

Før var det kvinnene
Tidligere under økonomisk dårlige tider var det alltid kvinnene som ble rammet, fortalte Bach Mortensen. Under dagens krise er det industrieksporten som er blitt hardest rammet. Industrieksporten omfatter fabrikkansatte som neste utelukkende har mannlige ansatte.

- Det er tydelig at det er unge menn uten utdanning som taper, sier han.

Under tidligere kriser økte eksporten slik at kvinnene som jobbet i det nasjonale markedet ble rammet. For første gang ser vi nå det stikk motsatte, påpeker Bach Mortensen ovenfor DN.no etter presentasjonen.

- Nedgangen i det svenske og tyske markedet har stor del skylden for nedgangen i danske eksportmarkedet, sier han.

Unge uten utdanning taper mest
Fellesnevneren for flesteparten av dem som mistet jobben i etterdønningene etter finanskrisen er at de ikke har utdanning eller fullført skolen. Dermed er man lengst bak i køen når nye jobber skal deles ut. Disse faller inn under den nye betegnelsen NEETD som står for neither employment education traning, en gruppe som stadig blir større, i følge Bach Mortensen.

- Den internasjonale konkurransen og nivået er så høyt at de unge har sjanseløse uten utdanning. Samtidig er det farlig for de unge å være arbeidsløse, sier Bach Mortensen.

- Hvorfor det?

- Ved at de unge er arbeidsløse får de ikke i ung alder erf#229 og muligheten til å oppleve suksess på arbeidsmarkedet. Det vil også gjøre det vanskeligere å komme tilbake i arbeidslivet, sier Bach Mortensen.

Les om det norske arbeidsmarkedet: Frykter høyere ungdomsledighet

Les også:

BI stuper i fersk kåring

- Dette er ingen pølsefabrikk! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.