Den norske detaljomsetningen steg med 0,5 prosent i november sammenlignet med måneden før, viser de foreløpige detaljomsetningstallene som Statistisk sentralbyrå la frem torsdag.

Oppgangen kom etter en måned med fall. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets lar seg imidlertid begeistre.

- Dette var litt opp igjen på måneden, men det er ikke noe supersterkt tall. Så langt er det i fjerde kvartal en nedgang i forhold til tredje kvartal. Bildet er egentlig at detaljhandelen har ligget flatt siden starten av 2013. Det er mye svakere enn vi trodde da året startet, sier Bruce til DN.no.

Bred oppgang
Omsetningen steg i november noe mer enn det analytikerne forventet.

Etter at detaljomsetningen falt med 1 prosent i oktober, var det på forhånd ventet at den ville øke med 0,4 prosent på månedsbasis i november, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

«Om vi skulle få rett vil fortsatt utviklingen i fjerde kvartal gå mot å bli svak, og vi ligger også an til en svak utvikling for året som helhet», skrev analytikerne i Nordea Markets i sin morgenrapport før tallene ble offentliggjort torsdag.

Seniorøkonom Kjersti Haugland legger vekt på at det ferske omsetningstallet var godt i tråd med det Norges Bank har inne i sine anslag.

- Dette var som forventet, og bør være nøytralt for hvordan de gjør sine vurderinger i rentesettingen, sier Haugland til DN.no.

Mangler fart
Detaljhandelen, eksklusive salg av motorvogner, volumindeks virkedagskorrigert, var opp 1,2 prosent på årsbasis viser det nye SSB-tallet.

Haugland mener utviklingen, som i alle fall i deler av 2013, har vist svake tendenser, nå snur.

- På tampen av 2013 ser det egentlig ganske greit ut. Utviklingen kommer til å bli sterkere i år. Uroen rundt "shoppe-stopp" bør ha avtatt i det siste. Vi tror forbrukerne kommer tilbake som en sterkere kraft i økonomien i år, noe som da også var tilfellet på slutten av 2013, sier Haugland.

Bruce i Nordea Markets er ikke like overbevist.

- Det er ikke noe fart i detaljhandelen, som er en viktig drivkraft for økonomien i Norge. Uroen er absolutt ikke over. I år tror vi forbruket skal vokse ganske moderat. Det kan være at tjenestehandelen vokser litt bedre enn detaljhandelen, men i sum tror vi på lite drahjelp fra forbrukerne til å få noe sterk oppgang i norsk økonomi, slik vi hadde tidligere, sier han.

Bred oppgang
Flere bransjer hadde en økning i omsetningsvolumet fra oktober til november i år, opplyser SSB torsdag.

- Butikker som selger sports- og fritidsutstyr samt dagligvarebutikkene, var blant dem som hadde økning. Det samme gjelder salg via Internett og på bensinstasjoner. Omsetningen i butikker som selger møbler og innredningsartikler, samt butikker som selger IKT-utstyr, viste derimot en nedgang i denne perioden, skriver byrået på sine hjemmesider.

Les også på DN.no i dag:
- Kan fort ende i ydmykelse
- Verden vil drukne
Dette kjennetegner et godt studievalg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.