Onsdag kveld ble Statoil nødt til å stenge ned all bore- og brønnaktivitet på plattformene Gullfaks A, B og C etter press fra Petroleumsdirektoratet.

Statoil avviste at sikkerheten på Gullfaks har vært mangelfull i etterkant av hendelsen på C6-brønnen tidligere i år. Informasjonssjef Geir Gjervan sa til DN.no onsdag kveld at det er ingenting i operasjonene selskapet gjennomfører som er i retning av at det har vært usikkert.

- Det er selvfølgelig sikkerheten
Pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet sier derimot at borestansen på Gullfaks er direkte knyttet til spørsmål om sikkerhet.

- Vi ble usikre på om Statoil har full kontroll på Gullfaks og det vil vi ha en bekreftelse på fra selskapet. Det var derfor vi kalte Statoil inn til møtet igår. Usikkerheten fra Petroleumstilsynet sin side går på hvordan sikkerhetsnivået på Gullfaks er. Denne usikkerheten var bakgrunnen til møtet og resultaterte i at Statoil besluttet å stenge bore- og brønnoperasjonene på Gullfaks.

- Men Statoil hevder dette ikke har noe med sikkerheten å gjøre?

- Det er selvfølgelig sikkerheten, det er det som er vårt ansvar. Det er usikkerhet rundt sikkerhet og risikoforståelsen på Gullfaks. På grunn av denne usikkerheten trenger vi en bekreftelse på at Statoil har full kontroll. Når vi får det vil vi være tilfredse, men usikkerheten rundt dette gjorde at vi måtte ta grep.

Tilsynets rapport snart klar
Anda har tidligere sagt til DN.no at Statoil ikke får starte bore- og brønnoperasjoner på Gullfaks før de har presentert bore- og brønnplaner som har en "sikkerhetsmessig kvalitet" som gjør Petroleumstilsynet trygge på at Statoils virksomhet på Gullfaks oppfyller tilsynets sikkerhetskrav.

Statoil sendte forrige fredag sin egen granskingsrapport til Petroleumstilsynet, etter at store problemer under boringen av en brønn på Gullfaks C-feltet i mai kulminterte med at gass ukontrollert strømmet inn i brønnen og nådde plattformdekket. I løpet av en uke eller to er Petroleumstilsynets rapport fra samme hendelse ventet å være klar.

- Kan du si noe mer om hvorfor det er usikkerhet rundt Statoils boring på Gullfaks?

- Jeg kan ikke kommentere dette nå, vi kommer tilbake til dette senere. Om kort tid vil vår granskingsrapport av brønnhendelsen på Gullfaks være klar og da vil vi gi vår totalvurdering. Vi vil kommentere mer da.

Ser ikke på andre felt
- Ser Petroleumstilsynet også på bore- og brønnaktiviteten på andre Statoil-felt?

- Nei, det er viktig å få frem at usikkerheten vi har her er helt konkret rettet mot Gullfaks, og ikke mot Statoil eller andre felt.

Statoils informasjonssjef Geir Gjervan i Statoil sier at det ikke var noen enkeltstående hendelse som lå bak borestansen.

- Vi tok den beslutningen igår for å kvalitetessikre at vi gjør dette i tråd med våre interne krav og det er den verifikasjonen vi skal gjøre de neste døgnene. Nedstengingen igår hadde ingen direkte relasjon eller tilknytning til en situasjon som oppsto. Det er ingen konkret situasjon på brønnene eller plattformene som lå bak beslutningen, vi kom til den beslutningen etter å hatt nye samtaler med Petroleumstilsynet.

- Men du kan bekrefte at det er et generelt spørsmål om sikkerheten rundt boringen som er årsaken til nedstengingen?

- Ja da, det er det. Petroleumstilsynet har stilt spørsmål ved vår evne til å planlegge og gjennomføre bore og brønnoperasjoner på en sikker måte og vi skal i denne perioden dobbeltsjekke og verifisere at vi gjør disse operasjonene på en sikker og trygg måte.

Usikker på tid
Gjervan kan ikke si hvor lang tid bore- og brønnaktivitetene vil være stanset, og sier Statoil vil ta den tiden de trenger for å gjennomføre arbeidet.

- Vurderer dere også bore og brønn-aktiviteten på andre felt?

- Det er ingen andre bore og brønnoperasjoner som er stanset. Når vi har fullført arbeidet på Gullfaks, kommer vi til å gjøre en verifikasjon av alle bore- og brønnoperasjoner vi har i dag. Men det er ikke nødvendig å stenge bore- og brønnaktivitetene for å gjøre dette. Men gjør vi alvorlig funn, så vil vi vurdere det, sier Gjervan til DN.no.

Les også: Statoil må stanse all boring på Gullfaks

<b>- Boring på Gullfaks er farlig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.