Sist måned nådde de gjennomsnittlig boligprisene sitt høyeste nivå noen sinne.

Les saken: Tidenes høyeste boligpriser

Kartverket advarer om at man kan gå i fella om man ikke gjør hjemmeleksen sin i høysesongen for boligsalg.

- Vi ser at mange boligkjøpere, og også boligselgere, kunne spart seg for mange unødvendige utgifter og i noen tilfeller erstatningskrav, dersom de hadde sjekket hva som ligger av informasjon om eiendommen, sier leder Lars Elsrud for Norges offisielle eiendomsregister, Kartverket.

Derfor mener han det er viktig å ikke bare kjenne til detaljer om huset, men også om selve eiendommen.

- Varsellampene bør lyse hos norske boligkjøpere, dersom de ser ord som "igangssettelsestillatelse" og "ikke godkjent bolig", sier Elsrud.

Bolig som ikke er godkjent for beboelse
Det samme gjelder hvis det dukker opp ord som "grunnerverv og ligger under jordskifte" i matrikkelbrevet eller brevet med eiendomsinformasjon, som skal følge med prospektet ved kjøp av eiendom, påpeker Elsrud.

-  Kartverket mener at det er like naturlig å slå opp i eiendomsregisteret som boligkjøper, som det er å sjekke bilen for heftelser i Brønnøysundregisteret. Du kan i verste fall risikere å kjøpe en bolig som ikke er godkjent for beboelse, sier Elsrud.

Boligkjøpere kan selv sjekke hva som er registrert på eiendommen sin på Kartverkets portal seeiendom.

- En rekke fallgruver
Ettersom de aller fleste kjøper eiendom via eiendomsmegler, har informasjonssjef Dag Arre Børresen i Help forsikring to grunnleggende råd:

  1. Les all dokumentasjon du mottar om eiendommen.
  2. Still spørsmål dersom det er opplysninger du ikke forstår.

- Bolighandel er en komplisert affære, med en rekke fallgruver for den som ikke er kyndig, sier Børresen.

Han påpeker at det er eiendomsmeglers plikt å innhente, bearbeide og formidle alle relevante opplysninger om eiendommen til kjøpere.

- Derfor skal kjøpere slippe å engste seg for om de har oversett en viktig opplysning i et register. Megler skal sørge for riktig informasjon, og meglers ansvar er knyttet tett opp mot dette, sier Børresen.

Det finnes mye tilgengelig informasjon, som megler plikter å videreformidle.

- Opplever i stigende grad saker om ulovlighet
- Dessverre varierer kvaliteten på innholdet i registrene. For eksempel kan det være henvist til gamle oppmålingsforretninger, som kan være unøyaktige. Men jeg vil likevel gi kjøpere råd om å sjekke tilgjengelig informasjon, med tanke på å stille spørsmål ved opplysninger de ikke forstår, eller fremstår som uklare, sier Børresen.

Han minner også om at man burde sjekke den kommunale byggesaksmappen, som i stadig flere kommuner finnes elektronisk.

- Vi opplever i stigende grad saker om ulovlighet, og det er viktig for boligkjøpere å kontrollere at husets tegninger, garasjer, tilbygg, ombygginger, er omsøkt og godkjent, sier Børresen.

Skulle det vise seg å være misforhold mellom hva som er gjort, og hva som krever godkjennelse, kan man spare seg for mange problemer ved å oppdage dette før man legger inn bud, iser Børresen.

- Dette gir anledning til å ta nødvendige forbehold om godkjennelse, slik at man unngår tid- og ressurskrevende konflikter i ettertid, sier Børresen.  

I grunnboken finner man blant annet oversikt over servitutter og rettigheter som er tinglyst på eiendommen.

- Heftelser som følger eiendommen vil være særlig interessante for potensielle kjøpere ettersom slike plikter gir andre eiendommer rettigheter som man som ny eier må respektere. Eksempler på vanlige servitutter er veirettigheter, rett til parkering, båtplass, eller lignende. Ring Kartverket og be om hjelp til å forstå, om noe er uklart, oppfordrer Børresen.

Les også:
Kutter villa-prisen fra 25 til 20 millioner etter syv år på markedet  

Mann av huse for nye rekkehus

Nyboligsalget stuper (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.