Dow Jones er ned over 630 poeng og ender under 11000 poeng for første gang siden oktober i fjor. Fallet er det sjette verste i historien, og utgjør den verste enkeltdagen siden desember i 2008 for alle de tre viktigste indeksene. Fallet følger halvannen uke med kontinuerlig nedgang.

Obamas forsvarstale for den amerikanske økonomien, etter S&Ps rating-nedgraderingen sendte aksjemarkedene en ny runde ned, fra rundt fire prosent, til rundt seks prosent.

Les også: - Samme hva de sier er vi et AAA-land

Teknologiindeksen Nasdaq ender ned nesten 7 prosent. Den brede indeksen S&P 500 ned over 6 prosent.

Oljeprisen i det amerikanske markedet endte ned 6,4 prosent, til 81,31 dollar fatet.

Aksjehandelen første handelsdag etter at Standard & Poor's nedgraderte USA fra AAA til AA+ åpnet i klart negativt terreng, og nedgangen tiltok utover dagen.

En av aksjene som får hardest medfart er Bank of America. Aksjen falt 20 prosent etter at New York Times skrev at AIG planlegger å saksøke banken i forbindelse med finanskrisen. AIG faller selv over 10 prosent.

Det gikk generelt hardt ut over finansaksjene. Citigroup falt over 15 prosent i dag og JP Morgan nesten 10 prosent.

Det går hardt ut over energiaksjer også i dag. Fall i oljeprisen drar med seg både oljeselskaper og oljeservice.

De amerikanske børsene var på forhånd ventet å følge de europeiske og asiatiske børsene ned i om lag samme takt.

Les også: Årsverste på Oslo Børs

Ifølge Wall Street Journal kalte mange av meglerhusene i USA ut folk i helgen, og man "stålsatte" seg før dagens handel.

"I scener som minner om finanskrisen i 2008, benyttet de store bankene søndagen til å forberede en hårete handelsdag mandag. Goldman Sachs og Morgan Stanley fikk inn sine senior strateger for å snakke med klientene, og flere holdt telefonkonferanser”, skriver avisen.

- Vi mangler erf#229 med dette, og det er det som er mest bekymringsfullt. Når en selskapsobligasjon blir nedgradert, vet vi alle hva som skal skje, men med denne er det ringvirkninger, sier porteføljeforvalter Peter Andersen i Congress Asset Management.

Renten på amerikanske obligasjoner faller litt, både i den korte og lange enden, med størst rentefall for tiåringen med åtte basispunkter, mens toåringen og 30-åringen er ned 3-4 basispunkter.

"Den stabiliteten står i kontrast til forventninger fra enkelte analytikere om en mye mer aggressiv respons", påpeker Wall Street Journal. Selv om selve nedgraderingen ikke er ventet å gi store, konkrete negative konsekvenser, gjør den rådende situasjonen at mange er meget usikre på utfallet.

Obama-administrasjonen har svart på nedgraderingen ved å angripe S&P, mens flere toneangivende investorer, som obligasjonsforvalteren Bill Gross, har "tatt av seg hatten" for nedgraderingen.

-De taler opp mot det dysfunksjonelle politiske systemet, og utsiktene til underskudd i overskuelig fremtid, sier han til Bloomberg.

Les også: S&P: - Markedet gir oss for stor rolle

WSJ påpeker at en av usikkerhetsmomentene nå er om et av de AAA-ratede europeiske landene, som Frankrike, kan bli nedgradert hvis de må dekke en større andel av hjelpen til europeriferien.

S&Ps sjeføkonom Jean-Michel Six uttalte imidlertid til nyhetsbyrået AFP søndag at Frankrikes rating er stabil.

Morgan Stanley har mandag offentliggjort sin kvartalsrapportfiling, hvor de tar med at nedgraderingen kan påvirke deres egen rating, samt at de kan måtte stille større garantier.

Deres egen rentestrateg Jim Caron uttalte selv til kunder i en telefonkonferanse søndag:

-Vi vet ennå ikke om penge- og lånetilbyderne vil kreve økte marginer for å stille med funding. Men hvis vi kommer gjennom dette uten å måtte betale mer, vil vi være på god vei til å overkomme nedgraderingen.

Morgan Stanleys tidligere sjefsstrateg Barton Biggs sier mandag til Bloomberg News at han har tatt ned risikoen noe i hadgefondet han forvalter i Traxis Partners.   -Jeg hater å gjøre, for jeg tror det er feil å gjøre det. Men jeg er til en viss grad fange av mine rettslige forpliktelser, og jeg må beskytte kapitalen, sier han.   Biggs sier han vil komme seg ut av den nedadgående sykelen.   -Jeg forstår ikke hva som skjer. Jeg mistenker at vi nå er i en høyfrekvent handels-, og momentumdrevet rundtur nedover. Og jeg vil komme meg unna, sier han.

I Canada åpnet markedene ned rundt 2 prosent.

Hovedindeksen på børsen i brasilianske São Paulo, det største aksjemarkedet i Sør-Amerika, åpnet med et fall på over 4,5 prosent mandag.

Bovespa-indeksen falt med over 50 poeng og 4,5 prosent i åpningshandelen mandag etter bred nedgang i Asia og Europa og frykt for nye tap også i USA.

Indeksene (slutt)