Etter at Troms Kraft denne uken meldte at det er avdekket store feil i regnskapet til det svenske datterselskapet Kraft & Kultur, har selskapenes topper Oddbjørn Schei og Odd Roger Enoksen uttalt seg kritisk om revisjonsfirmaene. Grant Thornton har siden 2003 revidert Kraft & Kulturs regnskap, mens PriceWaterhouseCoppers (PwC) har vært revisor for morselskapet Troms Kraft.

Les også: Avslørte regnskap manipulert for 1,5 milliarder

- Klassisk
Det får administrerende direktør Per Hanstad i Den norske Revisorforening til å reagere. I Dagens Næringsliv fredag tar han til motmæle og kritiserer det han opplever som «ansvarsfraskrivelser» fra Schei og Enoksen, som er henholdsvis toppsjef og styrelder i Troms Kraft. Schei er også styreleder i det heleide datterselskapet.

- Det er klassisk at all skyld legges på revisor – det har skjedd utallige ganger. Her burde ledelsen komme ut med mer informasjon. Det virker helt usannsynlig at de har gjort alt de burde særlig med tanke på tidligere avisskriverier og kontrollutvalget som har bedt om forkl#229. Jeg er overbevist om at Enoksen og Schei vet mer enn de sier. Hadde de kommet ut med informasjon, hadde det vært enklere å vurdere om de har gjort jobben sin. Jeg kan ikke begripe at det skal ha noen betydning for politietterforskningen, sier Hanstad.

- Forundret
Enoksen, som mener regnskapene er blitt manipulert, forsvarer seg:

- Jeg har ikke med ett eneste ord sagt at revisor har ansvar. Jeg har sagt, og står fast ved, at jeg er forundret over at dette ikke er blitt oppdaget gjennom mange revisjoner. Hvem som har ansvar, er for tidlig å si, fremholder han.

- Hvem som har ansvar, er noe helt annet. Styret har et hovedansvar for driften av et selskap. Vi har bedt om særskilte revisjoner på disse spørsmålene uten at det er oppdaget noe, og da skjønner jeg ikke hvorfor revisorforeningen blir opprørt av dette.

Droppet revisor
DN opplyser forøvrig at Grant Thornton fikk beskjed av Kraft & Kultur 13. september i år om at selskapet ikke lenger ønsker å benytte revisjonsfirmaet.

Endelig skriver avisen at kilder med innsyn i granskningen mener at selskapets oppblåste inntekter trolig finnes i en post med tittelen «förutbetalda kostnader och upplupna intäkter». Denne posten skal inneholde inntekter på salg av strøm som ikke er fakturert til kunden, og vokst til 1,6 milliarder svenske kroner i 2010, da omsetningen var på 2,7 milliarder kroner.

Forholdet er anmeldt i Sverige. Troms Kraft mener omfanget kan være på 1,5 milliarder kroner i inntektsavvik.

Les mer:

Kraft & Kultur solgte uten sikring

Kraft & Kultur-sjefen tar på seg ansvaret (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.