Den britiske regjeringen vil slå ned på trygdesvindel, gjøre store kutt i fengsel- og rettsvesenet og dra inn mer skattepenger fra bankene.

– Vi vil komme styrket ut av dette, bedyrer finansminister George Osborne.

Onsdag skal han legge fram regjeringens plan for å spare 83 milliarder pund (770 milliarder kroner) på fire år, for å redusere budsjettunderskuddet.

– Vi må gjennomføre dette. Vi er på randen av konkurs. Dersom vi skal ha vekst og jobber i framtiden, må vi ta landet dit at folk har tillit til å investere, sa Osborne til BBC søndag.

Men både opposisjonen og fagforeningene til offentlig ansatte frykter konsekvensene av kuttene, som er mer omfattende enn de Margaret Thatcher gjennomførte på 1980-tallet.

– Dette er økonomisk selvpining, mener Labours finanspolitiske talsmann Alan Johnson. Han mener kuttene vil ødelegge økonomien på sikt.

Fagbevegelsen har varslet streiker for å protestere mot ventede tap av arbeidsplasser.

Kutt overalt
Kuttene vil ramme alle offentlige sektorer. Nesten alle departementene må redusere sine budsjetter med 25 prosent de neste fire årene.

Folk som tas i gjentatt trygdesvindel kan miste retten til å motta penger i tre år, og selv mindre overtramp, som å fylle ut skjemaer feil, kan straffes med en bot på 50 pund.

Fra før er det kjent at de som tjener over en viss grense vil miste barnetrygden, og det ryktes at trygden skal kuttes helt for 16- til 19-åringer.

Men ifølge den britiske søndagsavisen The Observer er det Justisdepartementet som ser ut til å betale den høyeste prisen. Rettsvesenet og fengslene må redusere utgiftene med 30 prosent, ifølge lekkede regjeringsdokumenter.

Kutter rettshjelpen
Rettshjelp, blant annet til skilsmisse- og familiesaker, skal kuttes drastisk, og begrenses til de mest «verdige» sakene, og britiske advokater advarer om at barn kan bli skadelidende. Også rettshjelp til innvandringssaker og pasientskadesaker blir redusert. Over 150 lavere domstoler skal legges ned.

Antall innsatte skal reduseres med minst 6.000, blant annet ved bruk av samfunnsstraff for mindre forbrytelser. Det spekuleres på at staten deretter skal selge fengsler. Ifølge lekkasjene er planen at departementet skal få inn 845 millioner pund ved salg av aktiva.

Mark Serwotka, som leder fagforbundet PCS og har 300.000 offentlige ansatte bak seg, hevder lekkasjen tyder på at regjeringen ønsker å støpe om velferdsstaten, og ikke bare håndtere budsjettene.

– Når arbeidsløsheten er ventet å stige og stønadene til noen av samfunnets mest sårbare vil bli kuttet med milliarder, da er det dypt foruroligende å tenke på konsekvensene av å løsne båndene som holder rettssystemet vårt sammen, sier han til The Observer.

Ny bankskatt
Osborne håper samtidig at landets banker skal bidra til å gi mer klingende mynt i statskassen. Bankene har nå fått en frist til november for å slutte seg til en avtale hvor de lover å betale den skatten de skal. Bare 4 av landets 15 storbanker har så langt sluttet seg til den avtalen om «god skatteskikk», som ble innført som et frivillig tiltak i juni fjor, etter at staten hadde reddet dem fra finanskrisen.

Osborne sier han nå ønsker å innføre en permanent bankskatt, som han håper vil bringe inn 2,5 milliarder pund.

Regjeringens arbeid med å snu hver stein for å se på sparemuligheter er så godt som fullført, og dermed er det noen som kan puste lettet ut, blant annet skolesektoren. I tillegg er store samferdselsprosjekter, som en ny togforbindelse under London og en ny bru over elven Mersey i nordvest, skånet for sparekniven.

To nye hangarskip skal bygges som planlagt, men fortsatt er mange bekymret for hvordan kravet om sp#229 vil ramme landets militære styrker.

Tirsdag skal det legges fram en gjennomgang av landets militære strategi.

Les også: Leder DN: Britisk hestekur


<b>- Nødvendige for at Storbritannia skal slippe en kollaps</b>

-Dramatiske kutt - eller økonomisk ruin

<b>Frykter dødsspiral i Storbritannia</b>

Over 1.000 byer i Europa i dyp gjeldskrise

- Alt kan kollapse i morgen

<b>- Europa har to valg: Stramme inn eller kollapse</b>

Storbritannia kan bli "det neste Hellas"
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.