Ellevill finansiell gambling har sendt over tusen europeiske byer og kommuner inn i dyp gjeldskrise, skriver Dagens Næringsliv.

Norske kommuner som Narvik og Haugesund er ikke alene. Over tusen europeiske byer og kommuner har tapt enorme summer på avanserte finansielle produkter.

- Det er galskap
Franske Cédric Grail føler seg som hedgefondforvalter, men i realiteten styrer han finansene i den franske byen Saint-Étienne med 180.000 innbyggere. Nå forsøker han å rydde opp i de finansielle disposisjonene til den tidligere politiske ledelsen.

-Vi er ikke et hedgefond eller en stor investeringsbank. Det er galskap. Det er en vits. Vi er en fransk by. Det er ikke noe poeng i at en by eller kommune skal håndtere denne type risiko, sier Cédric Grail til DN.

Søvnige Saint-Étienne, som tidligere var mest kjent for sitt fotballag med ikonet Michel Platini som kaptein, er i dag blitt et fransk symbol på gjeldskrisen som rir europeiske byer og kommuner i kjølvannet av den statsfinansielle krisen i Sør-Europa.

Finansproduktene skulle lede til lavere renteutgifter for byen, men i stedet trues Saint-Étienne nå av et tap på 800 millioner kroner, og byens gjeld er vokst til nesten 3 miliarder kroner.

Nekter å betale
Deutsche Bank er første motpart Grail møter i retten. I april forfalt deler av et lån til den tyske banken. Saint-Étienne betalte ikke. Lånet som skulle gi lav rente, har nå en effektiv rente på 24 prosent. Det var konstruert som et veddemål knyttet til utviklingen i forholdet mellom britiske pund og sveitsiske franc.

- Vi kommer ikke til å betale dette. Enten forhandler vi frem en løsning, eller så går vi til retten. Det er bare tull å håndtere valutarisiko i Saint-Étienne, sier Cédric Grail til DN.

Forbannet
Hans-Peter Burghof ved Universitetet i Hohenheim utenfor Stuttgart, en av Tysklands fremste bankeksperter, blir nesten forbannet der han sitter i lobbyen i Hotel Schlossgarten i Stuttgart og beskriver de finansielle derivatene.

Over 200 tyske byer og kommuner satset på den samme type produkter som Saint-Étienne. Nå har de også fått smellen.

- Bankene som solgte disse produktene, kan sammenlignes med narkohandlere. Det er heroin de solgte. Disse kontraktene er det absolutte nonsens. Buffett hadde helt rett. Noen finansielle derivater er masse-ødeleggelsesvåpen, sier Burghof til DN.

Les også: Societe Generale sprer frykt

Tyskland planlegger kjempekutt

- Hellas vil ikke klare å betale rentene sine engang

Uten filter: Hellas og endetidstegnene

- Alt kan kollapse i morgen

- Europa har to valg: Stramme inn eller kollapse

- Pengene har forlatt markedet

- Finanskollaps først i 2010

Europas neste problem

Tror verden ender i krig og total finanskollaps

2010: Sjokk-spådommene

- Kjøp traktor og gull

- Det er verre enn vi tror


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.