Storbanken Goldman Sachs' sjeføkonom i Europa, Erik Nielsen, er sikker på at verden aldri blir som den var før finanskrisen, men at en ny verden venter i nær fremtid, skriver business.dk.

Kinas dominans på verdensmarkedet og stigende offentlig gjeld i USA og Europa vil prege den økonomiske dagsorden i årene som kommer, sa Nielsen på et foredrag i Danmark nylig.

- Det jeg vil trekke frem er at det er på høy tid å se på hvordan verden vil se ut fremover. To ting er viktige: Vi befinner oss i en globalisert verden hvor Kinas betydning vil øke, samtidig er USA og Europa i ferd med å bygge opp en enorm gjeld som vil tynge i årene fremover. Det blir veldig vanskelig å hanskes med en høy offentlig gjeld uten en høy BNP-vekst, sa Nielsen.

Europa må omstille seg
Den gode nyheten fra Erik Nielsen er at den gryende oppgangen i verdensøkonomien er reell, og hos Goldman Sachs venter man at verdensøkonomien er på rett kjøl igjen i løpet av de neste tre til seks månedene. Han la imidlertid ikke skjul på at økonomisk vekst er nødvendig for å at verden kommer ut av krisen.

Krisen er likevel forbi fundamentalt sett, noe som ifølge Nielsen betyr at rentene er på vei opp igjen. Ifølge sjeføkonomen er det en klar forståelse hos sentralbankene rundt i verden om at man er nødt til å øke rentene slik at man unngår en ny boble.

Goldman Sachs forventer at veksten i Asia fortsetter, og at det er kineserne som trekker verdenssamfunnet ut av krisen.

- Kina er ikke bare en eksportmaskin. Det er et land som har fått en enorm innenlands etterspørsel. For hver dollar amerikanerne har redusert sitt privatforbruk, så matcher kineserne det faktisk én til én. Det er derfor vi har en global vekst, sa Nielsen.

Men dette betyr også at europeiske virksomheter må omstille seg.

- Problemet for europeerne er at når det amerikanske forbruket stiger, så kjøper amerikanerne Mercedes og andre europeiske produkter, men kineserne kjøper færre europeiske varer og flere asiatiske når deres privatforbruk stiger. Poenget er; vi må tenke mer på hvem vi selger til, avsluttet Nielsen.

Les også: Kina viker ikke en tomme

Boblene som truer Kina

Advarsel fra Kina-topp

- Akutte gjeldsproblemer i i-landene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.