Det er små sjanser for at ulykker skjer offshore. Men når de først skjer kan det få katastrofale konsekvenser.

Leder av SAFE, fagforeningen for de ansatte i petroleumsnæringen, Terje Nustad, håper Deepwater Horizon-ulykken vil føre til økt fokus på beredskapen på norsk sokkel.

- Har Deepwater Horizon ført til økt satsing på sikkerhet og beredskap på sokkelen?

  - Hittil har vi ikke sett mye ny satsing. Det er veldig avhengig hva slags trykk media og opionionen legger på dette. Mange ønsker at dette dysses ned. Vi trenger en bred deltaking med politikere, næringsliv og arbeidstakere for å få til en ny utvikling på dette, sier Nustad.

Nustad er særlig bekymret for sikkerhet og beredskap når selskapene beveger seg mot nordområdene, inn i mer marginale og utsatte områder:

- Særlig er dette viktig når man skal videre nordover på norsk sokkel. Oljelenser for eksempel fungerer greit i godvær i Oslofjorden, men vi er overbevist om at de ikke fungerer i høy sjø, sier Nustad.

Kan få nye ulykker
Nustad mener både norske og internasjonale selskaper gambler med risikoen - og at faresignalene må tas på alvor:

- Vi gjemmer oss bak den troen om at vi er så gode på beredskap. At denne ulykken ikke burde skjedd, det sier man hver gang. BP er helt hjelpesløse nå, men tok ikke faresignalene fra boremiljøet . Sånn er hverdagen i oljebransjen, tidspresset fører til at operatørene overstyrer sikkerhetsbekymringer på riggene.

Han uttrykker også skepsis for de mindre aktørene i bransjen.

- Hvilken garanti har vi for at disse små oljemyggene kan ivareta sikkerheten? Særlig gjelder dette i forhold til økonomi for å håndtere en eventuell ulykke. Man ser jo hvilke problemer et storselskap som BP har med å håndtere de økonomiske konsekvensene av en ulykke, sier Nustad.

Nustad mener noe lignende som Mexico-ulykken kan skje og har skjedd på norsk sokkel.

- Du har operasjoner daglig der ting kan skje, marginene er små. Ofte er det bare ved en ulykke at det dårlige vedlikeholdet blir avslørt, avslutter Nustad.

Bransjeekspert Hans Henrik Ramm mener ulykken avslører et udekket marked for beredskap ved dypvannsboring:

- Et udekket marked på 30-50 milliarder

Les mer om oljevernberedskapen:

Frykter gamle plattformer

Bølgene bestemmer

Oppsamling av olje stanset av orkan