- Vi kan ikke løpe fra historien vår. Vi kan ikke gjemme oss, sier Agastis konsernsjef og tidligere styreleder Alfred Ydstebø til DN.no.

Han har vært med på det meste i Acta. Han ble styrtrik på å bygge et selskap som fikk Ola og Kari Nordmann til å ta sparepengene ut av banken og plassere dem i investeringer. Mange stanset ikke der, de tok også opp lån og plasserte pengene i illikvide produkter som de knapt nok hadde forutsetninger for å forstå. For mange av kundene ble investeringene alt annet enn gullkantede.

Men pengene tikket lenge inn for eiere og ansatte i Acta. Til slutt satt Finanstilsynet foten ned, og varslet at konsesjonen var i ferd med å ryke.

Comeback-kid
Etter flere havarerte forsøk på å restrukturere selskapet og redde restene av et stadig mer frynsete rykte, bestemte styret å snu helt om på selskapet. Ydstebø tok tilbake jobben som konsernsjef, en jobb han også bekledde fra 1993 til 2005. Han fikk med seg Jørgen Pleym Ulvness, tidligere toppsjef i First Securities, som viseadministrerende direktør. Og strategien for selskapet ble lagt om.

Fokuset er skiftet fra å jage småkunder i forbrukermarkedet til å sette inn støtet mot større kunder som ønsker å tegne forvaltningsavtaler. Foreløpig har ikke hamskiftet resultert i overskudd, men Ydstebø har troen.

- Jeg venter at summen av det vi gjør vil skape lønnsomhet fremover. Jeg tør ikke si noe om når, men vi får håpe det blir før enn senere, sa Ydstebø da han presenterte Agasti Holdings resultater for fjerde kvartal 2012.

Les også: - En tidsforskyvning mellom kostnader og inntekter

- Har dere blitt stuerene nå?

- Vi jobber ihvertfall knallhardt for å få dette til å bli bra. Det har vært en endring av kultur og incentivprogram. Det er heldigvis få av de gamle sakene igjen. Vi har ryddet opp i det aller meste, sier Ydstebø.

- Hvor stort ansvar har du for at Acta ble synonymt med råsalg til senile kunder?

- Som styreleder er jeg ansvarlig. Jeg håper tiden med råsalg er forbi. Jeg innså at det var nødvendig å gjøre strategiske grep og at jeg ikke lenger kunne være på utsiden, sier Ydstebø.

- Hvorfor tok du ikke grep tidligere?

- Vi har nok lært og blitt klokere underveis. Jeg skjønte at dette ikke kunne gå over tid. Men det er mulig det burde vært gjort to til tre år før, innrømmer Ydstebø før ha legger til at det kanskje ikke var mulig å distansere seg fra tidligere synder før mesteparten var ryddet unna.

- Du må huske at sakene vi har ryddet opp i er minst seks år gamle.

Oppkjøp
Det siste halvåret har Agasti gjort flere strukturelle endringer. Selskapet har kjøpt opp det norske datterselskapet til amerikanske Wunderlich Securities, Et selskap der Alfred Ydstebø er majoritetseier. Agasti har også kjøpt ABG Sundal Colliers forvaltningsselskaper i Norge og USA innen eiendom. Det betyr at Agasti forvalter egne kunders investeringer innen eiendom og shipping. Det har også overtatt forvaltningsansvaret fra Swedbank First av alle strukturer som kunder i Agasti-konsernet har investert i innenfor private equity, infrastruktur og fornybar energi.

Ifølge Agastis viseadministrerende direktør Jørgen Pleym Ulvness er jobben nå å strømlinjeforme den nye organisasjonen.

-Jeg kaller det å sette spisskompetanse i system. Min vurdering er at vi åpenbart er på rett vei. Vi har kritisk masse innenfor alle segmenter. Vi ser at den nye modellen fungerer og for oss representerer fjerde kvartal slutten på omstillingen.

Tospann
Ydstebø hadde flere krav for å ta over som konsernsjef etter "ryddegutten" Geir Inge Solberg.

Les også: Går fra toppjobben - forlater ikke Acta-skuten

- Jeg hadde ikke gjort det uten Jørgen (Pleym Ulvness, red. anm.) Jeg tror ikke han ville gjort det uten meg heller. Vi er et tospann og hoppet på begge to. For min del var det viktig at jeg fikk lov til å bruke tid i USA med Wunderlich Securities som tross alt er verdt langt mer enn Agasti og som jeg eier 55 prosent av. Jørgen er med meg der også.

- Hvor lenge kan folk forvente å beholde deg i Agasti?

- De kan stole på at det blir lenge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.