Idag la Acta frem blodrøde kvartalstall for fjerde kvartal. Samtidig ble det klart at selskapets toppsjef gjennom drøyt tre år, Geir Inge Solberg, ikke fortsetter som konsernsjef.

Acta klarte ikke å blir "nye" Acta under hans ledelse, noe som var planen da Solberg overtok selskapet i 2009. Da hadde Acta seilt gjennom en storm av kundeklager og kritikk for tvilsomme salgsfremstøt.

Les også: Acta-sjefen går av

Styreleder Alfred Ydstebø sier Solbergs avgang idag kom som en konsekvens av at Finanstilsynet i begynnelsen av februar varslet at det var aktuelt å trekke tilbake Actas konsesjon for å drive finansrådgivning. Det gjorde at Acta selv umiddelbart varslet at selskapet legger ned Acta Asset Management.

Les også: Acta legger ned selskap

- Solberg tok selv initiativet til avgangen. Men det var naturlig også. Kritikken som har kommet frem fra tilsynet - selv om saken ikke er avgjort ennå - er ganske alvorlig. Når selskapet nå må inn i en ny omstilling med oppsigelser og endringer, var det ikke naturlig at han ledet den neste omstillingen, sier Ydstebø, og bekrefter at han har visst om Solbergs planer siden varselet fra Finanstilsynet kom.

- Det var da han stilte spørsmål til seg selv.

Blir i Acta
Solberg fortsetter i Acta, og går tilbake til å jobbe mer med produktutvikling og annet han gjorde før han ble rekruttert til toppjobben.

- Det sier noe om at styret er fornøyd med måten Solberg har gjort jobben på. Han har ledet selskapet på en fantastisk måte disse tre siste årene. Det har vært krevende arbeidsforhold for han, makroøkonomisk har det vært komplisert. Regulatorisk har det vært veldig komplisert. Han har virkelig stått på og lagt ned en stor innsats de siste tre årene, men det ble naturlig at han trakk seg når vi skal inn i en ny omstillingsfase. Solberg kan ikke lede omstillingsfase nummer to. Det vil han ikke.

- La Acta bli borte
Professor i markedsføring Tor Wallin Andreassen ved Handelshøyskolen BI mener det er riktig at Solberg slutter i toppjobben.

- Det er rett å la Solberg gå. Acta har gjennom lengre tid vist at de har hatt en organisasjonskultur som har ledet til svært tvilsom praksis, sier professoren til DN.no.

Andreassen mener Acta burde bruke enda kraftigere lut for å kvitte seg med alt gammelt grums. Han minner om at et varsel om tilbakekalling fra tilsynet er noe som deles ut svært sjeldent i Norge, ifølge Andreassen illustrerer det hvor ille Actas praksis har vært. Han stiller også spørsmål om det er behov for Actas tjenester.

- Det beste er å la Acta som navn bli borte, og starte opp med nytt navn og ny ledelse som tar mandatet på alvor om å levere gode finansielle tjenester og råd til et publikum som av mangel på kunnskap, er henvist til å stole på dem. De må gjennom sin atferd i markedet vise kundene at de er verdig denne tilliten, sier BI-professoren.

Det store spørsmålet i tiden fremover er hvem som faktisk vil ha jobben som toppsjef i Acta.

Actas måte å gjøre forretning på har resultert i et mildt sagt frynsete rykte. Likevel bedyrer Actas styreleder at de har flere kandidater til toppjobben for hånden.

Flere kandidater allerede
- Flere eksterne kandidater som har henvendt seg til oss de siste ukene, men vi har selvfølgellig ikke gjort noe med det før nå, sier Ydstebø.

Nå vil styret bruke god tid i sin leting etter rett person. I mellomtiden er Christian Tunge konstituert konsernsjef.

- Han får god hjelp av meg som er litt over snittet aktiv styreformann for tiden, ler Ydstebø.

Styrelederen avviser at Solbergs exit fra toppjobben er et signal om at han selv strammer grepet om tøylene i det skakkjørte finanskonsernet. Han har ingen planer om en reprise som konsernsjef.

- Det utelukker jeg. Jeg stiller opp for selskapet nå fordi jeg må og fordi føler at jeg har evner og tid til å gjøre det, sier styrelederen og storaksjonæren som selv konsernsjef de første 13 årene selskapet eksisterte. Simen Mørdre ersattet han og fikk fire år i stolen før Solberg krøp til topps. Nå skal selskapet ut å lete etter sin fjerde konsernsjef på 21 år.

- Jeg synes ikke det er så ille, sier Ydstebø.

Solberg har ikke svart på DN.nos henvendelser i dag.

Les også: Acta-sjefen går av

Acta legger ned selskap

Acta Kapital kaster kortene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.