– Vi kommer til å miste mange tusen arbeidsplasser frem mot 2020. Og det er arbeidsplasser vi skal miste. Fordi de ikke lenger har livets rett, sier statsråd Trond Giske (Ap).

Det har vært noen turbulente uker og måneder for norsk industri.

* Den svenske eieren av cellulosefabrikken på Tofte har varslet salg av den ulønnsomme bedriften. Mange frykter nedleggelse.

* Papirprodusentene Peterson i Moss og Follum i Hønefoss er allerede lagt ned mens Follafoss er solgt.

* Japanske Takeda Nycomed har varslet nedleggelse av produksjonen i Elverum grunnet prispress og svekket norsk konkurransekraft. 192 ansatte kan miste jobben.

* I tillegg har verftskontrakter i oljeservice-bransjen for 35 milliarder kroner gått til utenlandske verft.Næringsministeren advarer imidlertid mot å tviholde på ulønnsomme arbeidsplasser:

- Skal løfte Norge mot 2020
– De land som tviholder på arbeidsplasser som ikke lenger er lønnsomme, som lager ting som folk ikke lenger vil ha eller produserer dem på en ineffektiv måte, vil mislykkes. De som omstiller seg vil lykkes, sier Giske. Nærings- og handelsministeren vil likevel gjøre det han kan for å legge forholdene til rette for norske bedrifter.

Han lanserer i dag et nytt stort prosjekt: Den første næringsmeldingen på 15 år.

– Vi trenger å se næringspolitikken i helhet på nytt. Mye har endret seg på 15 år siden 1998. Tanken er at vi gjennom næringsmeldingen skal løfte Norge videre mot 2020 med et fortsatt sterkt, konkurransedyktig og innovativt bedriftsmangfold, sier Giske.

– En utløsende faktor for at vi gjør det nå, er todelingen av norsk økonomi der oljebransjen gjør det godt, mens endel av øvrig konkurranseutsatt industri opplever krisen mye sterkere enn andre. Vi ser at det oppstår et skille mellom bedriftene som rammes hardere av den europeiske krisen enn de andre. Dette er et svar på det.

Les også: Stoltenberg advarer mot nytt tilbakeslag


- Norsk økonomi kan gå på en alvorlig smell


<b>Vi jobber for lite</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.